SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI…

Kuchnia włoska zawsze na czasie...

środa, 22 Marzec 2017

Ktoś może stwierdzić, że likopen zawarty w pomidorach jest lepiej przyswajany po obróbce terminczej. Zgadza się, ale wysoka temperatura zabija witaminę C, której jest niemało w pomidorach. Dlatego tym razem można pomyśleć o witaminach i przygotować szybki obiad w stylu włoskim.

Składniki na 4 porcje:

  • 6 pomidorów/lub pomidorki koktajlowe
  • 2 i ½ kulki mozzarelli
  • 3 garści świeżej bazyli
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 400g makaronu spaghetti (np. razowy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć spaghetti. Odcedź, gdy makaron będzie al dente.
  • Pokrój pomidory i mozzarelę w kostę, oliwki na połówki i posiekaj bazylię.
  • Wymieszaj w misce pokrojone produkty i dopraw octem balsamicznym, solą i pieprzem.
  • Dodaj spaghetti do miski z pomidorami, przemieszaj.
  • Rozgrzej na małej patelni oliwę, dodaj sprasowany czosnek i podsmaż 1 minutę mieszajac co chwilę.
  • Polej oliwą makaron i przemieszaj. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 628,4 kcal
Białka: 27,7 g
Tłuszcze: 19,7 g
Węglowodany: 88,7 g

Uwagi:
Przepis możesz wzbogacić w kapary, lub siekaną czerwoną cebulkę.