Składniki na 4 porcje:
- 6 pomidorów/lub pomidorki koktajlowe
- 2 i ½ kulki mozzarelli
- 3 garści świeżej bazyli
- ½ szklanki czarnych oliwek
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 400g makaronu spaghetti (np. razowy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć spaghetti. Odcedź, gdy makaron będzie al dente.
- Pokrój pomidory i mozzarelę w kostę, oliwki na połówki i posiekaj bazylię.
- Wymieszaj w misce pokrojone produkty i dopraw octem balsamicznym, solą i pieprzem.
- Dodaj spaghetti do miski z pomidorami, przemieszaj.
- Rozgrzej na małej patelni oliwę, dodaj sprasowany czosnek i podsmaż 1 minutę mieszajac co chwilę.
- Polej oliwą makaron i przemieszaj. Smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 628,4 kcal
Białka: 27,7 g
Tłuszcze: 19,7 g
Węglowodany: 88,7 g
Uwagi:
Przepis możesz wzbogacić w kapary, lub siekaną czerwoną cebulkę.
You must belogged in to post a comment.