Bazylia to przyprawa, która nie tylko wzbogaca danie we wspaniały aromat, ale również posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także ma wyjątkowe działanie na nasz układ nerwowy – działa antydepresyjnie i wspomaga zasypianie. Bazylię warto dodawać do potraw zwłaszcza w chłodne jesienne dni, ponieważ rozgrzewa organizm i pomaga obniżać gorączkę związaną z przeziębieniem czy grypą. Zamiast codziennej kanapki z szynką i pomidorem powinieneś spróbować czegoś nowego, ale również prostego w przygotowaniu. Nasze kanapki z pastą z ricotty i pieczoną brzoskwinią to doskonały pomysł, aby w zimne jesienne dni przypomnieć sobie smak lata i włoskiej kuchni.
Składniki na 4 porcje:
Pasta z ricotty:
- Ser ricotta 250g,
- Tarty parmezan 15g,
- Posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia) 3 x łyżka,
- Sok z ½ cytryny,
- Pieprz, sól,
Pieczone brzoskwinie:
- Brzoskwinia 2 x sztuka,
- Miód 1 x łyżka,
- Kilka kropel octu balsamicznego,
Dodatki; Pieczywo pełnoziarniste 200g,
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wymieszać z miodem oraz octem.
3. Brzoskwinie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 10 minut.
4. Wszystkie składniki na pastę wymieszać i doprawić.
5. Pieczywo stostować i posmarować pastą z ricotty.
6. Na kanapkach ułożyć kawałki brzoskwini, udekorować świeżymi ziołami i doprawić.
Wartość odżywcza w 1 kanapce:Energia: 254,5kcal,
Białko: 10,1g,
Tłuszcz: 9,4g,
Węglowodany: 34,3g,
You must belogged in to post a comment.