W naszej lunchowej propozycji postaraliśmy się wydobyć z dyni całą słodycz i aromat poprzez dodatek miodu i czosnku. Dzięki temu smak dyni idealnie komponuje się z ostrym kurczakiem. Ryż z karmelizowaną dynia i pieczonym kurczakiem, to danie które świetnie sprawdzi się jak lunch, ale również jako posiłek po ciężkim treningu.
Składniki na 6 porcji:
- Chili w proszku 1 x łyżeczka,
- Sól morska 1 x łyżeczka,
- Pieprz mielony ½ x łyżeczka,
- Kmin rzymski 1 x łyżeczka,
- Oliwa z oliwek 3 x łyżka,
- Filet z piersi kurczaka 400g,
- Czosnek 2 x ząbek,
- Dynia piżmowa 1 x mała sztuka (pokrojona w mała kostkę),
- Ryż dziki ugotowany 2 x szklanka,
- Bulion z kurczaka 4 x szklanka,
- Miód 2 x łyżka,
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. W małej misce wymieszać wszystkie wymienione przyprawy.
3. Pierś z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek wymieszaną z mieszanką przypraw.
4. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 25 minut.
5. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na bok na 5 minut.
6. Mięso pokroić w małe podłużne paski.
7. Na patelni rozgrzać: oliwę, czosnek i miód, dodać pokrojona dynię i dusić chwilę, aż zmięknie.
8. Dodać bulion warzywny i dusić do miękkości około 20 minut na małym ogniu.
9. Do dyni dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę dusić, cały czas mieszając.
10. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem według uznania.
11. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 325,5kcal,
Białko: 25,1g,
Tłuszcz: 11g,
Węglowodany: 22,5g,
You must belogged in to post a comment.