Brzoskwinie…
Dodatek brzoskwiń do codziennego jadłospisu wzbogaci Twój organizm w beta karoten–antyoksydant, chroniący Twoją skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.
Czas przygotowania: 35 minut + 2 godziny na zamarynowanie mięsa.
Składniki na 4 porcje:
Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka:
filet z piersi kurczaka 500g,
oliwa z oliwek 3 x łyżka,
świeża bazylia lekko posiekana 1/3 x szklanka,
czosnek 2 x ząbek,
sok z cytryny lub limonki 2 x łyżka,
sól morska,
świeżo mielony pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
oliwa z oliwek 4 x łyżka,
ocet balsamiczny 3 x łyżka,
miód 1 x łyżka,
musztarda Dijon 1 x łyżeczka,
sól morska, świeżo mielony pieprz.
Pozostałe składniki sałatki:
mix dowolnych ulubionych sałat 3 x duża garść,
kukurydza konserwowa 3 x łyżka,
3 małe świeże brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki,
posiekane i uprażone orzechy włoskie 4 x łyżka,
czerwona cebula pokrojona w piórka ½ x sztuka (posiekaną cebulę przelej gorąca wodą aby pozbyć się nadmiaru ostrego smaku),
ser feta 50g.
Sposób przygotowania:
1. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty. Umyte i osuszone filety natrzyj marynatą, włóż do woreczka i umieść w lodówce na 2 godziny.
2. Przygotuj patelnię grillową.
3. Kurczaka otrzep z nadmiaru marynaty i umieść na rozgrzanej patelni. Grilluj z każdej strony po 2 minuty.
4. Zgrillowane mięso przełóż na deskę i odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę.
5. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
6. Dodaj zgrillowanego kurczaka i delikatnie wymieszaj.
7. Przygotuj sos. Wszystkie wymienione składniki umieść w małym słoiczku. Wstrząśnij kilka razy aby połączyć wszystkie składniki.
8. Sałatkę polej sosem i delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do 4 miseczek.
9. Spożywaj od razu. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 419,5kcal
Białko: 31,5g
Tłuszcz: 26g
Węglowodany: 15,7g
You must belogged in to post a comment.