Ryż jako surowiecRyż dostarcza głównie węglowodanów. Nie zawsze trzeba je eliminować z diety, bo powinny być podstawowym źródłem energii. Wbrew pozorom zawiera też składniki mineralne, ale trzeba odpowiednio go przyrządzać. Większoćć witamin, mikro i makroelementów rozpuszcza się w wodzie. Gotowanie ryżu w woreczkach zmusza nas do odsączenia go, a pozostałą wodę wraz ze składnikami odżywczymi wylewamy. Papier ryżowy, mimo że wydaje się mocno przetworzony, w rzeczywistości składa się z ryżu, soli i wody. Niekiedy dodaje się tapioki, czyli mąki wytwarzanej z manioku, która tak samo jak ryż nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
Awokado Nie należy obawiać się tłuszczu, który jest zawarty w awokado. Dzięki niemu takie substancje jak likopen, witamina A i E zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Dodatkowo wysoka zawartość potasu usprawni pracę serca i wpłynie korzystnie na układ nerwowy.
MiętaŚwieża mięta to przede wszystkim olejek miętowy. Powszechnie wykorzystywany jest do produkcji wielu leków, kosmetyków czy gum do żucia. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antywirusowemu i przeciwbakteryjnemu zmniejsza np. ból gardła, a jego rozluźniające i rozkurczowe właściwości uśmierzają bóle np. migrenowe. Świeża mięta nie tylko nadaje potrawom oryginalny smak, ale działa delikatnie relaksująco, dlatego warto ją dodawać do posiłków w ciągu stresującego dnia.
You must belogged in to post a comment.