ROZGRZEWAJĄCY PUDDING…

Przeciwdziała infekcjom naturalnie...

środa, 28 Wrzesień 2016

Śniadania jesienną porą powinny być bardziej sycące i rozgrzewające niż te, które spożywaliśmy w ciepłe letnie dni. Chcielibyśmy zaproponować Wam pudding ryżowy na bazie mleka kokosowego z syropem imbirowym i korzennymi przyprawami. Takie śniadanie doda Ci sił na cały dzień, a dodatek korzennych przypraw rozgrzeje Cię wewnętrznie. 

Imbir, to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale przede wszystkim bardzo wartościowy dodatek do naszego menu. Przyprawa ta wspomaga redukcję masy ciała poprzez hamowanie apetytu i zwiększenie termogenezy po-posiłkowej, a co za tym idzie zwiększenia wydatku energetycznego. Dodatek imbiru do potraw ułatwi ich trawienie poprzez zwiększone wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, imbir ma działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Bioaktywne składniki zawarte w imbirze, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i łagodzą stan zapalny. Właściwości te są niezwykle przydatne zwłaszcza jesienną porą, kiedy nasz organizm narażony jest na infekcję. Bioaktywne składniki imbiru zwiększają również wrażliwość tkanek na insulinę. Ma to szczególne znaczenie dla osób, którym zależy na rozbudowie masy mięśniowej. Jeżeli planujesz zjeść pudding jako posiłek przed lub po treningowy, to koniecznie dodaj do niego miarkę odżywki białkowej o dowolnym ulubionym smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż brązowy 200g,
  • Woda 1,5 x szklanka,
  • Sól 1 x szczypta,
  • Mleko kokosowe ¾ x szklanka,
  • Cynamon 1 x łyżeczka,
  • Kardamon mielony 1/3 x łyżeczka,
  • Wanilia w proszku 1/3 x łyżeczka,

Syrop z imbiru:

  • Szklanka wody,
  • Świeży imbir ok2cm,
  • Miód 3 x łyżka,
  • Cukier brązowy 40g,

Dodatki: Grapefruit ½ x duża sztuka (miąższ)

Sposób przygotowania:Syrop z imbiru:
1. Imbir drobno posiekać, wrzucić do garnka z gorącą wodą i zagotować.
2. Zmniejszyć ogień, dodać miód, cukier i szczyptę soli.
3. Całość gotować na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty syrop.
4. Syrop przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Pudding:
5. Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
6. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i dusić (mieszając ryż co jakiś czas aby się nie przypalił) aż większość płynu odparuje i ryż zgęstnieje.
7. Pudding podawać na ciepło z kawałkami grapefruita, cynamonem, kardamonem i syropem imbirowym.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 318,7g,
Białko: 5,3g,
Tłuszcz: 9,3g,
Węglowodany: 58,9,