ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY

środa, 20 Wrzesień 2017

Jesień, to przez większość z Was najmniej lubiana pora roku. Dni stają się krótsze i słońce pojawia się coraz rzadziej. Aura na zewnątrz sprzyja przeziębieniu, grypie i spadkom energii…
My jednak mamy na to swoje sposoby- rozgrzewający napój imbirowy- zastrzyk słońca i dobrej energii! Wypijaj go systematycznie w okresie jesienno- zimowym i nie daj się zatrzymać!

 Połączenie imbiru, kurkumy i miodu stanowi swego rodzaju lekarstwo o działaniu przeciwzapalnym, rozgrzewającym i hamującym rozwój infekcji. Kurkuma i Imbir to bogactwo przeciwutleniaczy, pomagających zwalczyć stan zapalny i gorączkę. Przy tym również korzystnie wpływają na gospodarkę glukozy, i poprawiają wrażliwość tkanek organizmu na działanie insuliny (niezwykle cenna właściwość zwłaszcza u osób z rodzinnym obciążeniem wystąpienia cukrzycy typu II i wszystkich intensywnie trenujących).

czas przygotowania: 5 minut,

Składniki na 1 porcję:
Miód 1 x łyżka,
Starty korzeń imbiru 1 x łyżeczka,
Kurkuma w proszku 1 x łyżeczka,
Szczypta pieprzu świeżo zmielonego,
Sok z ½ cytryny,

Sposób przygotowania:
1. Imbir i kurkumę zalej szklanką gorącej wody i poczekaj aż przestygnie.
2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Spożywaj od razu lub przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.
4. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 60kcal,
Białko: 0,2g,
Tłuszcz: 0,2g,
Węglowodany: 20,1g