PUSZYSTE RACUSZKI PROTEINOWE…

Zbilansowane śniadanie pachnące latem...

środa, 13 Styczeń 2016

Zastanawiasz się, co zrobić na śniadanie by znów nie skończyć z miseczką owsianki? Skorzystaj z mrożonych owoców, by przypomnieć sobie zapachy lata, w te zimowe, mroźne dni i przygotuj owsiane piegusy. Dostarczają porcję białka, węglowodanów i aż 66% dziennego zapotrzebowania na foliany.

Maliny…Maliny dostarczają nie tylko cukrów prostych. Stanowią dawkę witaminy C. Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego dojrzewania kolagenu – głównego budulca ścięgien. To dzięki witaminie C ścięgna są mocne i elastyczne, co zapewnia prawidłową pracę mięśni.

Płatki owsiane…
Płatki owsiane, albo owsianka, to naturalne płatki idealne na rozpoczęcie dnia. Pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Pozwala to uniknąć porannego zmęczenia powiązanego z płatkami pełnymi cukru. Płatki owsiane zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych.
Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.

Jaja…Kiedyś uważano, że nie wolno zjadać zbyt wielu jaj, bo zawierają dużo cholesterolu. Poza tym dochodziły do tego kwestie ekonomiczne. Obecnie na ilość jaj w diecie powinny uważać osoby ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią i ich najbliżsi. Jednak jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.