PROTEINOWE LODY JAGODOWE…

PROTEINOWE LODY JAGODOWE…

PROTEINOWE LODY JAGODOWE… 1550 650 FitNow - treningi personalne

Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszystą konsystencję, dodaj podczas miksowania gumę ksantanową i po 1h mrożenia zacznij mieszać masę, najlepiej co 30 minut. Wystarczy, że wyciągniesz pojemnik z zamrażarki, weźmiesz drewnianą łyżkę, trzepaczkę lub szpatułkę silikonową, szybko spulchnisz lody i dalej będziesz je schładzać. Wszystko należy powtórzyć minimum 4 razy. Wytrwali smakosze mogą się pokusić na dłuższe mrożenie i mieszanie masy mikserem. A bardziej niecierpliwi już po 2h samego mrożenia mogą zjeść lody przypominające bardziej semifreddo.

Składniki:

  • 100g serka wiejskiego
  • ½ zamrożonego banana
  • 1/3 szklanki zamrożonych jagód
  • 2-3 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj owoce na jednolitą, gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego.
  • Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskasz aksamitna konsystencję..
  • Włóż do zamrażarki na 2-3 godziny (możesz mieszać co 30 minut).
  • Podawaj z dodatkami, np. podgrzanym masłem orzechowym, prażonymi wiórkami kokosowymi, czy owocami.

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 187,8 kcal
Białka: 14 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 23,7 g

Uwagi:
By uzyskać słodszy smak możesz dodać słodzików, ksylitolu lub cukru. Dodając naturalną gumę ksantanową uzyskasz gęstszą konsystencję, a lody stana się bardziej sycące.