Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 1500kcal:
- cukinia 100g,
- oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka),
- jajko 1 x sztuka,
- por 30g,
- mąka gryczana 4 x łyżka,
- pieprz, sól, oregano,
- woda 3 x łyżka,
- ser feta 25g.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 377kcal
Białko: 13,2g
Tłuszcz: 23g
Węglowodany: 29g
Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal:
- cukinia 150g,
- oliwa z oliwek 10g (2 x łyżeczka),
- jajko 2 x sztuka,
- por 30g,
- mąka gryczana 5 x łyżka,
- pieprz, sól, oregano,
- woda 4 x łyżka,
- ser feta 25g.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 479kcal
Białko: 20,2g
Tłuszcz: 28g
Węglowodany: 35g
Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 2500kcal:
- cukinia 200g,
- oliwa z oliwek 10g (2 x łyżeczka),
- jajko 3 x sztuka,
- por 30g,
- mąka gryczana 6 x łyżka,
- pieprz, sól, oregano,
- woda 4 x łyżka,
- ser feta 20g.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 581g
Białko: 27,2g
Tłuszcz: 33,2g
Węglowodany: 42,5g
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć nadmiar wody.
- Do cukinii dodać posiekanego drobno pora i jajko.
- Do masy dodać mąkę, oliwę, wodę i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszać.
- Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Posypać pokruszoną fetą.
- SMACZNEGO!
You must belogged in to post a comment.