Składniki na 4 porcje:
- 1 duży bakłażan
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 pora
- 2 świeże figi
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przetnij bakłażana na pół, a następnie natnij go wzdłuż uważając, by nie przeciąć skórki.
- Posmaruj połówki bakłażana 1 łyżeczką oliwy, sprasowanym czosnkiem i oprósz solą.
- Umieść połówki bakłażana skórką do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem lub macie silikonowej i wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Pokrój pomidorki na połówki, pora na cienkie krążki, figi na ósemki, mozzarellę na plasterki.
- Rozgrzej na patelni pozostałą oliwę, dodaj pomidorki i pora, duś ok. 3-5 minuty.
- Wyciągnij warzywa z patelni i odstaw je na bok.
- Dodaj na patelnię ocet balsamiczny i cukier, podgrzewaj do uzyskania syropu.
- Wyciągnij upieczonego bakłażana, poukładaj na nim plasterki mozzarelli, pomidory, pora, figi, przyprawy i wstaw ponownie do piekarnika.
- Piecz 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowego bakłażana skrop przygotowanym syropem balsamicznym, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 203,3 kcal
Białka: 10,1 g
Tłuszcze: 9,1 g
Węglowodany: 25,4 g
You must belogged in to post a comment.