PACHNĄCA ZIOŁAMI – GALETTE Z POMIDORKAMI…

Szybkie danie dla niespodziewanych gości...

wtorek, 13 Wrzesień 2016

Galette, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Zwykle przypomina tartę i może być serwowana na słodko lub słono... Dzisiejszy przepis pokazuje, że czasem warto łamać schematy i trochę eksperymentować łącząc różne smaki w naszej kuchni. Galette z soczystymi pomidorami, aromatycznymi ziołami i parmezanem - to boskie danie jeśli masz niespodziewanych gości...

Walory smakowe wynikające z połączenia oliwy, ziół, pomidorów i parmezanu są oczywiste. Jednak warto wspomnieć o tym, że Galette z pomidorami to również wartościowa i zdrowa przekąska. Parmezan to bardzo dobre źródło wapnia, którego brakuje osobom unikającym spożywania nabiału. Warto o tym wspomnieć, ponieważ wapń to niezbędny pierwiastek w diecie osób aktywnych. Oliwa z oliwek to źródło antyoksydantów i niezbędnych kwasów tłuszczowych, a pomidory – likopenu – związku o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Chyba nie trzeba Was już dłużej namawiać do przygotowania tego pysznego i prostego dania…

Składniki na 6 porcji:
Składniki na ciasto:

  • Mąka 250g,
  • Masło 100g,
  • Sól 1 x łyżeczka,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Woda 3 x łyżka,

Wypełnienie ciasta:

  • Pomidorki koktajlowe 500g,
  • Tymianek świeży posiekany 1 x łyżka,
  • Cukier brązowy 10g,
  • Oliwa z oliwek 15g,
  • Parmezan 40g,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Sól morska,

Dodatkowo:
Posiekane orzechy włoskie do posypania 20g.

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać mąkę i zimne posiekane masło.
2. Dodać sól, jajko, wodę i zagnieść wszystko palcami, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta.
3. Następnie zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
4. W drugiej misce wymieszać parmezan i pieprz.
5. W misce wymieszać pomidorki, cukier, tymianek, sól i oliwę.
7. W międzyczasie na blaszce przygotować papier do pieczenia i rozprowadzić na nim równomiernie schłodzone ciasto.
8. Brzegi zawinąć do środka, aby farsz nie wypłynął.
9. Na ciasto ułożyć zmieszane z ziołami pomidorki i posypać parmezanem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
10. Gotowe Galette posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 370kcal,
Białko: 9,3g,
Tłuszcz: 21,1g,
Węglowodany: 36,3g,