Walory smakowe wynikające z połączenia oliwy, ziół, pomidorów i parmezanu są oczywiste. Jednak warto wspomnieć o tym, że Galette z pomidorami to również wartościowa i zdrowa przekąska. Parmezan to bardzo dobre źródło wapnia, którego brakuje osobom unikającym spożywania nabiału. Warto o tym wspomnieć, ponieważ wapń to niezbędny pierwiastek w diecie osób aktywnych. Oliwa z oliwek to źródło antyoksydantów i niezbędnych kwasów tłuszczowych, a pomidory – likopenu – związku o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Chyba nie trzeba Was już dłużej namawiać do przygotowania tego pysznego i prostego dania…
Składniki na 6 porcji:
Składniki na ciasto:
- Mąka 250g,
- Masło 100g,
- Sól 1 x łyżeczka,
- Jajko 1 x sztuka,
- Woda 3 x łyżka,
Wypełnienie ciasta:
- Pomidorki koktajlowe 500g,
- Tymianek świeży posiekany 1 x łyżka,
- Cukier brązowy 10g,
- Oliwa z oliwek 15g,
- Parmezan 40g,
- Świeżo mielony pieprz,
- Sól morska,
Dodatkowo:
Posiekane orzechy włoskie do posypania 20g.
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać mąkę i zimne posiekane masło.
2. Dodać sól, jajko, wodę i zagnieść wszystko palcami, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta.
3. Następnie zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
4. W drugiej misce wymieszać parmezan i pieprz.
5. W misce wymieszać pomidorki, cukier, tymianek, sól i oliwę.
7. W międzyczasie na blaszce przygotować papier do pieczenia i rozprowadzić na nim równomiernie schłodzone ciasto.
8. Brzegi zawinąć do środka, aby farsz nie wypłynął.
9. Na ciasto ułożyć zmieszane z ziołami pomidorki i posypać parmezanem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
10. Gotowe Galette posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
11. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 370kcal,
Białko: 9,3g,
Tłuszcz: 21,1g,
Węglowodany: 36,3g,
You must belogged in to post a comment.