OWSIANKA ZAPIECZONA W JABŁKACH…

PYSZNE, PIECZONE JABŁKA NA ŚNIADANIE...

czwartek, 27 Październik 2016

Nic tak dobrze nie smakuje w jesienne poranki jak owsianka z jabłkami i cynamonem. A co byście powiedzieli na jabłka pieczone nadziewane płatkami owsianymi z prażonymi orzechami nerkowca i polewą z syropu klonowego. To bardzo dobry pomysł na „fit” śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dalszy aktywny dzień.

Jabłka, to zdecydowanie najczęściej jadane owoce w naszym kraju. Jesienią ich dostępność w sklepach jest bardzo duża, co warto wykorzystać. Ostatnio jednak, w prasie i na portalach dotyczących „zdrowego odżywiania” i dietetyki często mówi się, aby ograniczyć lub wyeliminować świeże owoce z diety z uwagi na wysoką zawartość fruktozy, która sprzyja przyrostowi tkanki tłuszczowej. Tymczasem, jak się okazuje nie warto rezygnować ze spożywania jabłek zwłaszcza będąc na tzw. „redukcji”. Owoce te, są niskokaloryczne, a korzyści płynące z ich częstego spożywania trudne do przeceniania. Jabłka zawierają sporo błonnika zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej, przyspieszają prace przewodu pokarmowego, oraz korzystnie wpływają na wzrost probiotycznej mikroflory jelitowej. Ponadto, owoce te, zawierają witaminy, składniki mineralne i związki fenolowe. Wśród grupy związków fenolowych należy wymienić przede wszystkim kwercetynę, która jest bardzo silnym antyoksydantem. Jak się również okazuje, związki fenolowe poza zwalczaniem wolnych rodników, mogą wpływać na procesy energetyczne, przyspieszając metabolizm. Ponadto jabłka zarówno w postaci świeżej jak i pieczonej skutecznie sycą, co ma duże znaczenie zwłaszcza w chłodne dni, gdy łatwiej stajemy się głodni, a chęć na niezdrowe przekąski między posiłkami jest dużo silniejsza. Innymi słowy włączenie jabłek do menu sprzyja odchudzaniu. Owsianka w pieczonych jabłkach to naprawdę doskonały pomysł, aby dobrze rozpocząć dzień.

Składniki na 4 porcję:

  • Jabłka 4 x sztuka,
  • Cynamon ½ x łyżeczka,
  • Woda 2 x szklanka,
  • Płatki owsiane górskie 1 x szklanka,
  • Sól ½ x łyżeczka,
  • Jogurt naturalny ¼ x szklanka,
  • Cukier brązowy 30g,
  • Orzechy nerkowca posiekane ¼ x szklanka,
  • Masło2 x łyżka,
  • Syrop klonowy 1 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 300 stopni C.
2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem .
3. Orzechy posiekać.
4. Z jabłek odciąć łodygę i wydrążyć otwór na owsiankę.
5. Płatki owsiane ugotować na wodzie.
6. Do płatków dodać cukier, cynamon i jogurt oraz pokrojony wydrążony miąższ z owoców.
7. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu.
8. Masło rozpuścić z syropem klonowym.
9. Masłem posmarować wnętrze jabłek (pozostawić łyżkę na polanie jabłek z wierzchu po upieczeniu), dodać owsiankę i prażone orzechy.
10. Piec przez 30 minut.
11. Na koniec jabłka skropić resztą masła z syropem klonowym.
12. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 393,5kcal,
Białko: 8,7g,
Tłuszcz: 8,4g,
Węglowodany: 76,2g,