Omijam orientalne restauracje, bo nie ufam jakości produktów i proporcjom poszczególnych składników. Wolę zaopatrzyć się w zaufanym sklepie i samemu ugotować nieskomplikowany posiłek. Poniższy przepis to idealna propozycja na przekąskę proteinową z wrapami z sałaty, a po dodaniu ryżu staje się pełnowartościowym daniem głównym.
Składniki:
- Zmielone mięso z kurczaka – 1/2 piersi
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 posiekane grzyby shiitake (opcjonalnie inne grzyby)
- Kilka listków bazyki
- 1 łyżka sosu hoisen
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
- W dużej misce wymieszaj mięso z kurczaka, grzyby i listki bazyli
- Przygotuj marynatę: wymieszaj sos hoisen, sos sojowy, czosnek, mielony imbir, zalej nią mięso i wymieszaj.
- Rogrzej olej sezamowy na dużej patelni, dodaj mięso i duś 8-10 minut. Przemieszaj od czasu do czasu drewnianą łopatką, by rozbić powstające kulki mięsa.
- Na koniec dopraw np. większą ilością sosou sojowego, hoisen czy imbirem, dodaj szczypiorek.
- Możesz podawać jako danie główne np. z ryżem, lub we wrapach np. z sałaty
Wartości odżywcze:(dotyczy samego kurczaka, bez dodatku ryżu lub sałaty)
Wartośc kaloryczna: 184 kcal
Białka: 28,5g
Tluszcze: 6,8g
Węglowodany: 2,9g
You must belogged in to post a comment.