ORIENTALNY KURCZAK CHANGA

ORIENTALNY KURCZAK CHANGA

ORIENTALNY KURCZAK CHANGA 300 429 FitNow - studio treningów

Omijam orientalne restauracje, bo nie ufam jakości produktów i proporcjom poszczególnych składników. Wolę zaopatrzyć się w zaufanym sklepie i samemu ugotować nieskomplikowany posiłek. Poniższy przepis to idealna propozycja na przekąskę proteinową z wrapami z sałaty, a po dodaniu ryżu staje się pełnowartościowym daniem głównym.

Składniki:

  • Zmielone mięso z kurczaka – 1/2 piersi
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2 posiekane grzyby shiitake (opcjonalnie inne grzyby)
  • Kilka listków bazyki
  • 1 łyżka sosu hoisen
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

  • W dużej misce wymieszaj mięso z kurczaka, grzyby i listki bazyli
  • Przygotuj marynatę: wymieszaj sos hoisen, sos sojowy, czosnek, mielony imbir, zalej nią mięso i wymieszaj.
  • Rogrzej olej sezamowy na dużej patelni, dodaj mięso i duś 8-10 minut. Przemieszaj od czasu do czasu drewnianą łopatką, by rozbić powstające kulki mięsa.
  • Na koniec dopraw np. większą ilością sosou sojowego, hoisen czy imbirem, dodaj szczypiorek.
  • Możesz podawać jako danie główne np. z ryżem, lub we wrapach np. z sałaty

Wartości odżywcze:(dotyczy samego kurczaka, bez dodatku ryżu lub sałaty)
Wartośc kaloryczna: 184 kcal
Białka: 28,5g
Tluszcze:
6,8g
Węglowodany: 2,9g