Tłuste ryby morskie (takie jak łosoś) w swoim składzie zawierają sporą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Nie sposób chyba przecenić dobroczynnego działania tych substancji na nasz organizm. Do najważniejszych właściwości kwasów Omega 3 zaliczamy: działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Osoby trenujące intensywnie, powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż kwasów Omega 3 wraz z dietą z uwagi na ich działanie przeciwzapalne i wspomagające regenerację po wysiłku.
W naszej sałatce poza łososiem znajdziesz również inne cenne składniki, które doskonale uzupełnią Twoje codzienne menu. Brokuły to źródło witaminy C, kwasu foliowego, witaminy A oraz witamin z grupy B, a także związków mineralnych takich jak: magnez, cynk, żelazo, selen i miedź. Awokado to roślinne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym także Omega 3.
Polecana przez nas sałatka jest niezwykle pyszna i oryginalna w smaku. Dodatek imbiru do sosu nadaje jej orientalny posmak. Imbir to również cenny składnik diety, który pomaga uwrażliwić komórki i tkanki naszego organizmu na działanie insuliny, co jest niezwykle pozytywnym aspektem zwłaszcza w aspekcie rozwoju tkanki mięśniowej.
Składniki na 4 porcje:
Sos:
- Oliwa z oliwek 40g (4 x płaska łyżka),
- Sos sojowy 4 x łyżeczka,
- Sól morska ½ x łyżeczka,
- Cukier 2 x łyżeczka,
- Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,
- Tarty imbir ½ x łyżeczka,
- Sok z cytryny ½ x łyżeczka,
Pozostałe składniki na sałatkę:
- Ryż pełnoziarnisty 200g,
- Kapusta biała/ lub pekińska 200g,
- Ocet ryżowy 10g,
- Filet z łososia 400g,
- Awokado 1 x sztuka,
- Nasiona sezamu 10g ( 1 x łyżka),
- Brokuły 300g,
- Groszek cukrowy/ lub świeży mrożony 150g,
- Oliwa z oliwek 5g,
- Posiekana cebula dymka 4 x łyżka,
- Sól i pieprz do doprawienia ryby,
Sposób przygotowania:1. Ryż ugotować i doprawić octem ryżowym, solą i pieprzem.
2. Podczas gotowania ryżu przygotować sos.
3. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i odstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Następnie przygotować patelnię grillową posmarowaną oliwą.
5. Łososia umyć, pokroić na 4 kawałki doprawić (solą i pieprzem) i zgrilować.
6. W międzyczasie ugotować brokuły.
7. Awokado pokroić w plastry i skropić je sokiem z cytryny.
8. Sezam uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
9. Kapustę posiekać i posolić.
10. W dużej misie wymieszać: ryż, kapustę, ugotowane brokuły, posiekaną dymkę, awokado, groszek i nasiona sezamu.
11. Całość zalać sosem (pozostawiając około 2 łyżki sosu do polania łososia).
12. Wymieszane z sosem składniki przełożyć do 4 miseczek.
13. Na wierzchu każdej z nich położyć zgrilowany kawałek łososia.
14. Każdą porcję skropić przygotowanym sosem.
15. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 532,2kcal,
Białko: 30g,
Tłuszcz: 21,5g,
Węglowodany: 56,7g,
You must belogged in to post a comment.