OMLET CZEKOLADOWY Z MUSEM MALINOWYM

Alternatywa klasycznej jajecznicy.

piątek, 15 Wrzesień 2017

Dzisiejsza propozycja dedykowana jest szczególnie osobom, które są zwolennikami śniadań białkowo–tłuszczowych na bazie jajek, ale znudziła im się już klasyczna jajecznica czy jajka sadzone z boczkiem. Omlet czekoladowy z musem malinowym to pyszny deser, który bezkarnie możesz serwować sobie na śniadanie. Co prawda zawiera nieco więcej węglowodanów niż klasyczne jajka na bekonie. Jednak proporcje makroskładników w naszym omlecie również prezentują się bardzo dobrze.
Węglowodany w polecanym stanowią zaledwie 21%, a ponadto w porcji znajdziesz aż 7 g błonnika!
Czekoladowy omlet nie zawiera glutenu i laktozy, więc śmiało mogą spożywać go wszyscy, którzy źle tolerują te składniki.

 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 1 porcję:
jajka 100g (2 x sztuka),
mąka kokosowa 2 x łyżka,
kakao naturalne 10g (1 x płaska łyżka),
ciemna czekolada 10g (2 x kostka),
olej kokosowy 5g (1 x łyżeczka).

Mus malinowy:
maliny 100g,
miód ½ x łyżeczka,
mleko kokosowe 30 ml,
wiórki kokosowe ½ x łyżeczka.

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubić na pianę (przy pomocy blendera).
4. Do ubitych białek dodawaj stopniowo mąkę z kakao i pokruszoną czekoladę.
5. Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.
6. Wylej masę z jajek i usmaż olet z obu stron.
7. Maliny zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego i miodu.
8. Omlet posmaruj musem i udekoruj świeżymi malinami.
9. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 472kcal
Białko: 20,3g
Tłuszcz: 32,5g
Węglowodany: 24g