Pomimo dosyć wysokiego spożycia tłuszczu choroby takie jak miażdżyca czy zdarzenia takie jak zawał serca są obserwowane u nich znacznie rzadziej. Dlaczego się tak dzieje? W tym przypadku można stwierdzić, że to jakość, a nie ilość tłuszczu w diecie ma znaczenie. Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na warzywach i oliwie z oliwek, która poza witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak wynika z wielu badań i analiz, dieta śródziemnomorska obniża ryzyko występowania chorób sercowo- naczyniowych takich jak miażdżyca, a ponadto u mieszkańców krajów śródziemnomorskich obserwuje się znacznie niższe wartości markerów zapalnych takich jak np. stężenie białka C – reaktywnego w surowicy krwi.
Zadbaj o swoje zdrowie i wprowadź do codziennego jadłospisu dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Cukinia faszerowana to jedna z naszych dzisiejszych propozycji. Jest to danie proste do przygotowania a wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Składniki na 2 porcje:
- suszone pomidory 4 x sztuka,
- średniej wielkości cukinia 1 x sztuka (przekrojona wzdłuż),
- oliwa z oliwek 20g,
- sól morska,
- pieprz świeżo mielony,
- ser feta 80g,
- kasza kuskus 70g,
- świeże liście bazylii 5 x liść,
- cebula ½ x sztuka,
- czosnek 1 x ząbek,
- zioła prowansalskie,
- pomidory z puszki ½ x puszka,
- orzeszki pinii 20g,
- cukier brązowy 5g,
- cynamon 1 x łyżeczka,
Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż wchłonie wodę.
2. Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
3. Dodać suszone pomidory, pomidory z puszki odcedzone z zalewy, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
4. Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich miąższ.
5. Miąższ z cukinii pokroić w kostkę i dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze chwilę.
6. Doprawić ziołami prowansalskimi i cynamonem.
7. Na osobnej patelni uprażyć orzeszki pinii.
8. Pomidory z cukinią wymieszać na patelni z kaszą kuskus.
9. Cukinię wypełnić pomidorami duszonymi z cukinią i kuskusem posypać fetą i prażonymi orzeszkami pinii.
10. Cukinię ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
11. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 416,5kcal,
Białko: 13,2g,
Tłuszcz:25,5g
Węglowodany: 35,4g,
You must belogged in to post a comment.