NADZIEWANA CUKINIA…


Cukinia nadziewana serem feta i orzeszkami pinii...

środa, 29 Czerwiec 2016

Cukinia nadziewana kuskusem i pomidorami to kolejny przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Jak wiadomo dieta osób żyjących w krajach Basenu Morza Śródziemnego uchodzi za jedną z najzdrowszych. Jak wynika z przeprowadzonych badań, spożycie tłuszczu u mieszkańców krajów takich jak Włochy czy Grecja sięga nawet 35% całkowitego udziału energii w diecie. To dosyć wysoki poziom w porównaniu z wytycznymi, mającymi na celu ograniczenie wystąpienia chorób sercowo naczyniowych.

Pomimo dosyć wysokiego spożycia tłuszczu choroby takie jak miażdżyca czy zdarzenia takie jak zawał serca są obserwowane u nich znacznie rzadziej. Dlaczego się tak dzieje? W tym przypadku można stwierdzić, że to jakość, a nie ilość tłuszczu w diecie ma znaczenie. Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na warzywach i oliwie z oliwek, która poza witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak wynika z wielu badań i analiz, dieta śródziemnomorska obniża ryzyko występowania chorób sercowo- naczyniowych takich jak miażdżyca, a ponadto u mieszkańców krajów śródziemnomorskich obserwuje się znacznie niższe wartości markerów zapalnych takich jak np. stężenie białka C – reaktywnego w surowicy krwi. 
Zadbaj o swoje zdrowie i wprowadź do codziennego jadłospisu dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Cukinia faszerowana to jedna z naszych dzisiejszych propozycji. Jest to danie proste do przygotowania a wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Składniki na 2 porcje:

  • suszone pomidory 4 x sztuka,
  • średniej wielkości cukinia 1 x sztuka (przekrojona wzdłuż),
  • oliwa z oliwek 20g,
  • sól morska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • ser feta 80g,
  • kasza kuskus 70g,
  • świeże liście bazylii 5 x liść,
  • cebula ½ x sztuka,
  • czosnek 1 x ząbek,
  • zioła prowansalskie,
  • pomidory z puszki ½ x puszka,
  • orzeszki pinii 20g,
  • cukier brązowy 5g,
  • cynamon 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż wchłonie wodę.
2. Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
3. Dodać suszone pomidory, pomidory z puszki odcedzone z zalewy, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
4. Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich miąższ.
5. Miąższ z cukinii pokroić w kostkę i dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze chwilę.
6. Doprawić ziołami prowansalskimi i cynamonem.
7. Na osobnej patelni uprażyć orzeszki pinii.
8. Pomidory z cukinią wymieszać na patelni z kaszą kuskus.
9. Cukinię wypełnić pomidorami duszonymi z cukinią i kuskusem posypać fetą i prażonymi orzeszkami pinii.
10. Cukinię ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 416,5kcal,
Białko: 13,2g,
Tłuszcz:25,5g
Węglowodany: 35,4g,