MAKARON Z SOSEM MARINARA

niedziela, 19 Luty 2017

 Czy myślisz, że pyszne dania są trudne i wymagają wiele czasu i umiejętności aby je przygotować? Nic bardziej mylnego. To co najlepsze, czasami tkwi w prostych rozwiązaniach i sprawdzonych połączeniach smakowych. Tak właśnie powstał nasz dzisiejszy makaron z samodzielnie przygotowanym włoskim sosem marinara.

 Danie świetnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja, a co najważniejsze aby je przygotować potrzebujesz maksymalnie 25 minut. Sos marinara nadaje się świetnie nie tylko do makaronu, ale również jako dodatek do ryżu czy kasz lub sos do kanapek.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na 6 porcji:

Kiełbaska włoska 200g,
Oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka),
Czosnek 2 x ząbek,
Makaron spaghetti 300g.

Sos marinara:
Pomidory z puszki 1 x puszka,
Koncentrat pomidorowy 3 x łyżka,
Cebula posiekana 1 x mała sztuka,
Natka pietruszki 2 x łyżka,
Czosnek posiekany 1 x ząbek,
Białe wino ½ x szklanka,
Oliwa z oliwek 40g (4 x łyżka),
Sól morska,
Świeżo mielony pieprz,
Oregano suszone 1 x łyżeczka,
Jogurt naturalny gęsty 40g (4 x łyżka).

Sposób przygotpwania:

1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekany czosnek.
2. Gdy czosnek się zeszkli dodać pokrojoną włoską kiełbasę i podsmażać na aż się zarumieni.
3. W międzyczasie ugotować makaron.
4. Sos marinara: W misie blendera umieścić: pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy i natkę pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować.
5. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę.
6. Do cebuli dodać zmiksowane pomidory podsmażoną kiełbaskę i wlać wino.
7. Do sosu dodać również jogurt naturalny i energicznie wymieszać.
8. Sos dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
9. Ugotowany makaron połączyć dokładnie z sosem.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 472,2kcal,
Białko: 15g,
Tłuszcz: 22,7g,
Węglowodany: 46,8g.