W zależności od użytych składników mogą mieć dowolną barwę – białą, żółtą, pomarańczową czy czerwoną. Jednak zielone mają moc wyjątkową. Zasadą ich tworzenia jest połączenie około 60 proc. świeżych (ewentualnie mrożonych) surowych owoców i 40 proc. zielonych warzyw (zazwyczaj liściastych) oraz ziół. Zmiksowany koktajl jest zdrowy, lekkostrawny, zawiera mnóstwo cennych składników pokarmowych, jest bogaty w białko i doskonale się wchłania z przewodu pokarmowego. Zielone Szejki w porównaniu do soków są kompletnym pożywieniem dzięki zawartemu w nich błonnikowi. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów.
Składniki Szejków…Najbardziej popularne to sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i wszelkie dostępne owoce (najlepiej świeże).
Zalety Szejków…W zależności od składu dostarczają nam; chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka. Chlorofil to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony, jego zadaniem w roślinach jest absorbowanie światła słonecznego. Proces fotosyntezy pobudził naukowców do głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.
Zalety Chlorofilu;Zwalcza liczne bakterie patogenne, zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, łagodzi bóle, wpływa pozytywnie na czerwone krwinki , stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie, wzmacnia mięsień sercowy, delikatnie odwadnia, zwiększa odporność organizmu, spowalnia proces starzenia, przyspiesza proces gojenia ran, chroni przed szkodliwym promieniowaniem, zapobiega chorobom nowotworowym, reguluje transport jelitowy, eliminuje toksyny i metale ciężkie…
You must belogged in to post a comment.