LEKKO, ŚWIEŻO, PYSZNIE…

Dietetyczna Sałatka z koprem włoskim, szparagami i awokado...

wtorek, 19 Kwiecień 2016

Koper włoski to roślina znana i ceniona już od czasów starożytnych. Rzymianie stosowali go dla wyostrzenia wzroku, Grecy natomiast uznawali koper włoski za afrodyzjak i środek odchudzający. Jakie właściwości naprawdę kryje w sobie ta niedoceniana roślina?

KOPER WŁOSKI… Koper włoski spożywany zarówno na surowo jak i jako napar czy olejek pozytywnie wpływa na pracę układu moczowo-płciowego oraz nerek. Doskonale sprawdzi się w diecie osób ze skłonnościami do wzdęć czy zaparć. Wykazuje również działanie przeciwbólowe, łagodzi ból miesiączkowy i napady kolki u niemowląt. Ta wyjątkowa roślina posiada także właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne, dzięki czemu dania z jej obecnością wspomogą walkę z przeziębieniem i grypą.

SZPARAGI…Szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta karotenu. Spożywanie szparagów zaleca się niemal wszystkim, a zwłaszcza kobietom w ciąży i karmiącym piersią (z uwagi na zawartość kwasu foliowego i wapnia). Dzięki tym pysznym zielonym warzywom nasza skóra, włosy i paznokcie staną się zdrowsze i piękniejsze. Dzięki wysokiej zawartości potasu, a niskiej sodu szparagi korzystnie wpływają na usuwanie nadmiaru wody z organizmu i obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo warto podkreślić, że szparagi z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i inuliny wspierają prawidłową funkcję jelit. Detoksykacyjne właściwości szparagów w połączeniu z usprawnianiem pracy jelit to niezwykle korzystne połączenie, które bardzo dobrze wspomagać będzie dietę odchudzającą.

JABŁKA…Wszyscy wiedzą, że jabłka są pełne witamin i związków mineralnych, a zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit. Mniej znany jest fakt, że pektyny znajdujące się w skórce działają odtruwająco. Pektyny mają zdolność wiązania się z niektórymi metalami ciężkimi. Tak unieczynniony szkodliwy ołów lub kobalt zostaje usunięty z organizmu. Jeśli żyjecie zdrowo i obawiacie się zanieczyszczeń w innych produktach, wystarczy dodać jabłko do drugiego śniadania, by zminimalizować ryzyko wchłonięcia toksycznych substancji. Jeśli codziennie stykacie się ze szkodliwymi związkami chemicznymi (np. w pracy), palicie lub mieszkacie w dużym, tłocznym i zanieczyszczonym mieście zjadajcie jabłko codziennie.
Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie tej niezwykłej rośliny w codziennej diecie ten przepis jest właśnie dla Ciebie!