LEKKIE CIASTKO Z DOMOWYM DŻEMEM MORELOWO-ŻURAWINOWYM

Bez tłuszczu!

środa, 1 listopada 2017

 Budujesz masę? Pewnie wiesz że trudno jest czasami spożyć odpowiednią ilość węglowodanów nie dokładając przy tym sporych ilości tłuszczu do diety. Oto pomysł na lekkie ciasto, które praktycznie nie zawiera tłuszczu. Takie słodycze, to dobra opcją przed lub po treningu. Dostarczy energii, a przez to, że nie zawiera tłuszczu, nie obciąży przewodu pokarmowego.

To chyba znacznie smaczniejsza opcja na „dobicie węgli” w diecie niż carbo z odżywki!

 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 12 porcji:
białka jaja 1½ x szklanka,
filiżanka cukru trzcinowego,
skórka pomarańczowa 1 x łyżka,
mąka owsiana ½ x szklanka,
mąka pszenna ½ x szklanka,
posiekane suszone morele ½ x szklanka,
suszona żurawina ½ x szklanka,
2/3 szklanki soku pomarańczowego 100%,
cukier 1/3 szklanki cukru,
cynamon 2 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wbić białka jaj.
2. Ubijać mikserem kilka minut.
3. Dodać stopniowo cukier trzcinowy cały czas miksując (po dwie łyżki na raz).
4. Do ubitych białek dodać, skórkę pomarańczową i stopniowo dodawać mąkę.
5. Dodać całą mąkę i delikatnie mieszać.
6. Ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem.
7. Piec w 250°C ok. 40 minut.
8. Wyjąć z pieca i od razu wyjąć ciasto z formy.
9. Żurawinę i morele przełożyć do rondelka.
10. Dodać pół szklanki wody i sok pomarańczowy oraz cynamon, cukier i zagotować.
11. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
12. Ciasto podawać polane dżemem żurawinowo- morelowym.
13. SMACZNEGO!

Po przygotowaniu ciasto i dżem schłodzić.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 257kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 61g