LEKKIE CIASTKO Z DOMOWYM DŻEMEM MORELOWO-ŻURAWINOWYM

LEKKIE CIASTKO Z DOMOWYM DŻEMEM MORELOWO-ŻURAWINOWYM

LEKKIE CIASTKO Z DOMOWYM DŻEMEM MORELOWO-ŻURAWINOWYM 1600 1200 FitNow - studio treningów

 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 12 porcji:
białka jaja 1½ x szklanka,
filiżanka cukru trzcinowego,
skórka pomarańczowa 1 x łyżka,
mąka owsiana ½ x szklanka,
mąka pszenna ½ x szklanka,
posiekane suszone morele ½ x szklanka,
suszona żurawina ½ x szklanka,
2/3 szklanki soku pomarańczowego 100%,
cukier 1/3 szklanki cukru,
cynamon 2 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wbić białka jaj.
2. Ubijać mikserem kilka minut.
3. Dodać stopniowo cukier trzcinowy cały czas miksując (po dwie łyżki na raz).
4. Do ubitych białek dodać, skórkę pomarańczową i stopniowo dodawać mąkę.
5. Dodać całą mąkę i delikatnie mieszać.
6. Ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem.
7. Piec w 250°C ok. 40 minut.
8. Wyjąć z pieca i od razu wyjąć ciasto z formy.
9. Żurawinę i morele przełożyć do rondelka.
10. Dodać pół szklanki wody i sok pomarańczowy oraz cynamon, cukier i zagotować.
11. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
12. Ciasto podawać polane dżemem żurawinowo- morelowym.
13. SMACZNEGO!

Po przygotowaniu ciasto i dżem schłodzić.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 257kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 61g