LEKKI PUDDING…

Pudding z malinami i masłem orzechowym...

piątek, 21 października 2016

Lekki i pożywny pudding z malinami i masłem orzechowym, to śniadaniowa propozycja dla wszystkich, którzy rano nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Pudding najlepiej jest przygotować wieczorem poprzedniego dnia, aby rano oszczędzić czas. Jeżeli należysz do osób, które rozpoczynają swój dzień od filiżanki kawy i wychodzą z domu bez śniadania to polecany przez nas pudding jest dla Ciebie świetną alternatywą. Jest bardzo lekki i bogaty w cenne składniki odżywcze, przez co nie daje uczucia ciężkości.

Nasiona chia doceniane są w diecie osób aktywnych fizycznie i wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo. Stanowią dobre źródło energii, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 i białka. Ponadto, nasiona chia uzupełnią nasz jadłospis w wapń, żelazo, cynk, błonnik i przeciwutleniacze. Częste spożywanie tych nasion, korzystnie wpływa na obniżanie poziomu złego cholesterolu i może działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Zamiast wychodzić z domu bez śniadania postaw na coś lekkiego i odżywczego. Przygotuj polecany przez nas pudding i podaruj sobie porządną dawkę energii i składników odżywczych. Pudding chia z malinami i masłem orzechowym dobrze sprawdzi się również jako posiłek przed porannym treningiem.

Składniki na 2 porcje:

  • Maliny mrożone/ lub świeże 250g,
  • Nasiona chia 3 x łyżka,
  • Mleko migdałowe 100ml,
  • Płatki jaglane 60g,
  • Wiórki kokosowe 2 x łyżka,
  • Prażone pestki dyni 20g,
  • Masło orzechowe (naturalne bez soli i oleju palmowego) 30g,

Sposób przygotowania:1. Maliny rozmrozić i rozgnieść widelcem.
2. Nasiona chia wymieszać z mlekiem, wiórkami kokosowymi i płatkami jaglanymi.
3. Przelać do słoika i przechowywać przez noc (lub na kilka godzin) w lodówce.
4. Pudding podawać z prażonymi pestkami dyni, masłem orzechowym i malinami.
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 435kcal,
Białko: 12,2g,
Tłuszcz: 23,2g,
Węglowodany: 45,7g,