Nasiona chia doceniane są w diecie osób aktywnych fizycznie i wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo. Stanowią dobre źródło energii, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 i białka. Ponadto, nasiona chia uzupełnią nasz jadłospis w wapń, żelazo, cynk, błonnik i przeciwutleniacze. Częste spożywanie tych nasion, korzystnie wpływa na obniżanie poziomu złego cholesterolu i może działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Zamiast wychodzić z domu bez śniadania postaw na coś lekkiego i odżywczego. Przygotuj polecany przez nas pudding i podaruj sobie porządną dawkę energii i składników odżywczych. Pudding chia z malinami i masłem orzechowym dobrze sprawdzi się również jako posiłek przed porannym treningiem.
Składniki na 2 porcje:
- Maliny mrożone/ lub świeże 250g,
- Nasiona chia 3 x łyżka,
- Mleko migdałowe 100ml,
- Płatki jaglane 60g,
- Wiórki kokosowe 2 x łyżka,
- Prażone pestki dyni 20g,
- Masło orzechowe (naturalne bez soli i oleju palmowego) 30g,
Sposób przygotowania:1. Maliny rozmrozić i rozgnieść widelcem.
2. Nasiona chia wymieszać z mlekiem, wiórkami kokosowymi i płatkami jaglanymi.
3. Przelać do słoika i przechowywać przez noc (lub na kilka godzin) w lodówce.
4. Pudding podawać z prażonymi pestkami dyni, masłem orzechowym i malinami.
5. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 435kcal,
Białko: 12,2g,
Tłuszcz: 23,2g,
Węglowodany: 45,7g,
You must belogged in to post a comment.