LEKKA , LETNIA RYBKA…

Filet z dorsza w sosie z białego wina z pietruszką i oliwkami...

czwartek, 11 Sierpień 2016

To, że żyjesz intensywnie i nie masz za wiele czasu na przygotowywanie posiłków nie oznacza, że musisz odżywiać się niezdrowo, a dania „na szybko” nie mogą być smaczne i wykwintne. Nasz dzisiejszy przepis na dorsza w sosie z białego wina jest tego dowodem. Wystarczy dosłownie pół godziny, aby przygotować lunch -niezwykle aromatyczny i doskonały w swojej prostocie.

Dlaczego warto zaprosić dorsza do swojego menu? Dorsz to ryba morska, której spożycie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Do najcenniejszych z nich należą wysoka zawartość białka (w 100g świeżego dorsza znajduje się aż 19,2 g białka). Ponadto dorsz jest cennym źródłem selenu, odpowiadającego za prawidłową pracę układu immunologicznego oraz m.in. za syntezę hormonów tarczycy. Dodatkowo nie sposób nie wspomnieć, że poza selenem dorsz dostarcza również sporą dawkę jodu, który wchodzi w skład hormonów tarczycy. Wystarczy spożyć 100g tej ryby, aby pokryć średnie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u osoby dorosłej. Dorsz jest również bogaty w witaminy z grupy B: witaminę B1 odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, B2- za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz B12- której niedobór prowadzi do anemii megaloblastycznej. Dorsz, to szczególnie cenny składnik diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i chorobami układu krążenia. Zawiera on wielonienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na prace układu sercowo – naczyniowego oraz witaminę PP, która wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL.
Natka pietruszki już od dawna znana była ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Działa oczyszczająco i odtruwająco na organizm, usprawnia pracę jelit i dostarcza sporą dawkę witaminy C. Poza tym jest również źródłem: magnezu, cynku, żelaza, miedzi i manganu, a jej dodatek do dań z ryb wzbogaca je we wspaniały aromat. Polecany przez nas dorsz to nie tylko opcja na szybki, zdrowy lunch ale i na wykwintną kolację, którą z pewnością zaimponujesz swoim gościom!

Składniki na 2 duże porcje:Z zamieszczonej poniżej listy składników można przygotować także 4 mniejsze porcje.

  • Filet z dorsza 400g,
  • Natka pietruszki 1 x mały pęczek,
  • Zielone oliwki około 10 sztuk,
  • Białe wino 40ml,
  • Sok z cytryny 1 x łyżka,
  • Sól morska,
  • Papryka ostra,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Oliwa z oliwek 30g,
  • Cytryna w plastrach 4 x plaster.

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Przygotować 2 duże kawałki papieru do pieczenia.
3. Oliwę wymieszać z białym winem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
4. Otrzymaną marynatą natrzeć oba kawałki dorsza.
5. Na rozłożonych kawałkach papieru do pieczenia położyć po kawałku zamarynowanej ryby.
6. Na każdym kawałku położyć plastry cytryny.
7. Dodać całe gałązki pietruszki i oliwki.
8. Całość posmarować resztą marynaty, zawinąć szczelnie i piec przez około 20 minut.
9. Po tym czasie rozwinąć papier i sprawdzić czy ryba jest miękka i gotowa.
10. W razie konieczności rybę piec jeszcze 5 minut.
11. Aby dopełnić danie warto przygotować ziemniaki pieczone w mundurkach i surówkę z białej kapusty.
12. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 629kcal,
Białko: 38,8g,
Tłuszcz: 42,5g,
Węglowodany: 18,5g.