Cukinia…Cukinia (czyli kabaczek) jest łagodnym i lekkostrawnym warzywem. Dzięki zawartości potasu o charakterze zasadowym pomaga odkwasić organizm. Dlatego osoby na dietach wysokobiałkowych często powinni sięgać po to warzywo, tym bardziej, że nie zaburzy to ich diety. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 13 kcal. Warto podkreślić, że kabaczki nie wchłaniają szkodliwych substancji ze środowiska. Jeśli zależy Wam na stosowaniu zdrowych produktów, cukinia powinna znaleźć się w czołówce. Jest całkowicie wolna od metali ciężkich, czy szkodliwych związków azotu.
Bakłażan…Bakłażan to źródło wielu minerałów, w tym potasu, magnezu i wapnia. Te trzy pierwiastki odpowiadają za prawidłowe skurcze i rozkurcze mięśni. Ich niedobór może objawiać się bolesnymi kurczami mięśni, słabszą wytrzymałością i szybkim męczeniem organizmu. W konsekwencji ćwiczenia mogą być wykonanywane mniej efektywnie, a osiągane rezultaty będą słabsze. Bakłażany zawierają dużo substancji o działaniu przeciwnowotworowym i oczyszczającym, dlatego śmiało można go polecić osobom osłabionym, przeziębionym i chorym.
Czosnek…Czosnek zawiera w sobie olejki eteryczne, które odpowiadają za charakterystyczny aromat i smak niedużych ząbków. Czosnek również wspomaga trawienie. Nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom. Poza tym od dawna znany jest dzięki właściwościom antybiotycznym, co jest szczególnie przydatne w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia….
You must belogged in to post a comment.