Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki na 4 porcje:
Sos:
Oliwa z oliwek 40g (4 x płaska łyżka),
Miód 5g (1 x łyżeczka),
Ocet balsamiczny 2 x płaska łyżka,
Musztarda 5g (1 x łyżeczka).
Sałatka:
Kasza kuskus 200g,
Wrząca woda lub wywar warzywny 1 i ½ x szklanka,
Sól, pieprz,
Szpinak baby posiekany 3 x szklanka,
Truskawki pokrojone w plasterki 2 x szklanka,
Ser feta 100g,
Orzechy nerkowca posiekane 40g.
Sposób przygotowania:
1. Do małego słoiczka dodać wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić kilka razy energicznie wstrząsnąć i odstawić do lodówki.
2. Kaszę kuskus zalać gorącym wywarem lub wodą.
3. Kuskus przykryć i odstawić na bok aby wchłonął wodę.
4. Kasze doprawić solą i pieprzem.
5. Do kuskusa dodać szpinak, truskawki, ser feta i posiekane orzechy.
6. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie wymieszać.
7. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 445,5kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 24g
Węglowodany: 46,5g
You must belogged in to post a comment.