KUSKUS Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM

wiosenny lunch-box w 15 minut

czwartek, 1 Czerwiec 2017

 Sezon na truskawki uważam za otwarty! Nie znam osób które nie lubią truskawek i potraw z ich wykorzystaniem. Truskawki kojarzą się nam raczej ze słodkimi przekąskami, koktajlami, ciastami itp. Jednak warto przełamać ten schemat i przygotować lunch z ich udziałem. Dzisiejsza propozycja to sałatka z kuskusem szpinakiem i truskawkami – idealny pomysł na wiosenny lunchbox!

 Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki na 4 porcje:

Sos:

Oliwa z oliwek 40g (4 x płaska łyżka),
Miód 5g (1 x łyżeczka),
Ocet balsamiczny 2 x płaska łyżka,
Musztarda 5g (1 x łyżeczka).

Sałatka:

Kasza kuskus 200g,
Wrząca woda lub wywar warzywny 1 i ½ x szklanka,
Sól, pieprz,
Szpinak baby posiekany 3 x szklanka,
Truskawki pokrojone w plasterki 2 x szklanka,
Ser feta 100g,
Orzechy nerkowca posiekane 40g.

Sposób przygotowania:

1. Do małego słoiczka dodać wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić kilka razy energicznie wstrząsnąć i odstawić do lodówki.
2. Kaszę kuskus zalać gorącym wywarem lub wodą.
3. Kuskus przykryć i odstawić na bok aby wchłonął wodę.
4. Kasze doprawić solą i pieprzem.
5. Do kuskusa dodać szpinak, truskawki, ser feta i posiekane orzechy.
6. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie wymieszać.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 445,5kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 24g
Węglowodany: 46,5g