Składniki na 4 porcje:
filet z piersi kurczaka 400g,
mleko kokosowe 250g,
ziemniaki 2 x średnia sztuka,
pomidory 2 x średnia sztuka,
wiórki kokosowe 3 x łyżka,
świeża bazylia 1 x garść,
olej rzepakowy 2 x łyżka,
pieprz, sól, ostra papryka,
liście laurowe 2 x sztuka.
Pasta curry:
posiekana cebula 100g,
mleko kokosowe 2 x łyżka,
curry w proszku 1 x płaska łyżka,
czosnek 2 x ząbek,
posiekany korzeń imbiru 1 x łyżeczka,
kolendra suszona 1 x łyżeczka,
tymianek 1 x łyżeczka,
sól, pieprz, płatki chili,
świeżo wyciskany sok z limonki 1 x łyżka,
sos pomidorowy lub ulubiony ketchup 2 x łyżka,
cukier brązowy 1 x łyżeczka.
Dodatki :
ryż basmati 200g (ilość ryżu na 4 porcje).
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W blenderze umieść wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pasty curry.
3. Do składników dodaj 2 łyżki mleka kokosowego i zmiksuj na gładką pastę.
4. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i chwilę podsmażaj.
5. Do podgrzanej pasty dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę.
6. Gdy kurczak się podsmaży dodaj mleko kokosowe i ziemniaki.
7. Do składników na patelni dodaj liście laurowe.
8. Całość mieszaj do zredukowania nadmiaru płynu około 10–12 minut.
9. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
10. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor.
11. Curry podawać na ugotowanym ryżu, posypane kokosem.
12. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 557kcal,
Białko: 30g,
Tłuszcz: 24,2g,
Węglowodany: 55,5g.
You must belogged in to post a comment.