KOLOROWA SAŁATKA….

Sałatka z pieczonym kalafiorem i pomidorami...

środa, 12 Październik 2016

Wraz z jesienną porą przyszedł czas na powrót do formy. Większość z nas już zakończyła sezon urlopowy i wróciła do codziennego rytmu dnia. To idealny moment, by zadbać o siebie i zgubić zbędne kilogramy. Jeśli nie masz pomysłu na „fit: lunch lub kolację to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Sałatka z kaszą kuskus, pieczonymi warzywami i ciecierzycą to dobra opcja na lekki bezmięsny lunch, który z łatwością zabierzesz do pracy. To naprawę proste i smaczne danie które w 1 porcji zawiera tylko ok. 376kcal i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mineralne, witaminy i antyoksydanty.
Pomidory (oraz przetwory z nich wykonane) są źródłem cennego likopenu – związku, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Likopen także posiada właściwości przeciwnowotworowe (obserwowane zwłaszcza w aspekcie profilaktyki raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego).
Kalafior natomiast to przede wszystkim źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, wapń, jod i fluor. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy – który wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej.

Składniki na 4 porcje:

  • Kalafior 1 x mała główka,
  • Pomidory 4 x sztuka lub pomidorki koktajlowe,
  • Ciecierzyca 1 x puszka,
  • Cytryna ½ x sztuka,
  • Czosnek 2 x ząbek,
  • Oliwa z oliwek 2 x łyżka,
  • Płatki chili ¼ x łyżeczka,
  • Sól morska ½ x łyżeczka,
  • Czarny pieprz ¼ x łyżeczka,
  • Natka pietruszki posiekana 3 x łyżka,

Sos:

  • Tahini 3 x łyżka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Sok z cytryny 2 x łyżka,
  • Ocet jabłkowy 1 x łyżeczka,
  • Woda ¼ x szklanka,

Dodatki: Kasza kuskus 200g,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
2. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i przełożyć do osobnej miski.
3. Kalafiora pokroić na różyczki.
4. Różyczki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki.
5. Do warzyw dodać obraną ze skóry, pokrojona w paski cytrynę, oliwę z oliwek, czosnek, płatki chili, sól i pieprz.
6. Dokładnie wymieszać i przełożyć warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piec przez około 30 minut.
8. Składniki na sos umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką pastę.
9. Dodać wodę i wymieszać.
10. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje.
11. Upieczone warzywa wymieszać z ciecierzycą, kuskusem i sosem z tahini.
12. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 376,5 kcal,
Białko: 17g,
Tłuszcz: 10g,
Węglowodany: 54g,