KOLOROWA MISA Z ŁOSOSIEM, BRĄZOWYM RYŻEM I WARZYWAMI

środa, 1 Marzec 2017

 Mamy dla Was kolejny zdrowy i prosty w przygotowaniu pomysł na lunch– łosoś, brązowy ryż, awokado i świeże warzywa.

 Zaproś łososia do swojego sportowego menu zamiast zażywać syntetyczne suplementy z kwasami Omega 3. Tłuste ryby morskie takie jak np. łosoś wzbogacą Twoje menu w cenne składniki odżywcze. Częste spożywanie tłustych ryb morskich wpływa pozytywnie na proces poprawy kompozycji sylwetki i wspomaga szerokorozumianą formę sportową.
Jak wiadomo tłuste ryby morskie są źródłem cennych dla naszego zdrowia kwasów Omega 3. W 100g tej ryby znajduje się aż 5g tych kwasów (EPA i DHA). Optymalne spożycie kwasów omega–3 wspomoże pracę układu krążenia, uwrażliwi tkanki naszego organizmu na działanie insuliny, pomoże utrzymać zgrabną sylwetkę i ułatwi proces redukcji tkanki tłuszczowej. Zamień suplementy z kwasami Omega 3 na pyszne i proste w przygotowaniu posiłki z udziałem tłustych ryb morskich!

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki na 2 porcje:

Świeży filet łososia ok. 350g, pokrojony w paski o szerokości około 2–3 cm,
Sos sojowy 3 x łyżka,
Olej sezamowy 1 x łyżka,
Ocet ryżowy 1 x łyżka,
Starty imbir 1 x łyżka,
Czosnek mielony ½ x łyżeczka,
Zielona cebulka (biała część) 3 x sztuka.

Ryż z warzywami:

Ryż brązowy 100g,
Ogórek świeży 1 x sztuka,
Rzodkiewka 4 x sztuka,
Awokado ½ x sztuka,
Marchew 1 x sztuka,
Czarny sezam 10g (1 x łyżka),
Świeżo mielony pieprz,
Sól morska.

Sposób przygotowania:

1. Łososia skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku ok. 20 minut (180°C).
2. W międzyczasie ugotować ryż brązowy.
3. W misce wymieszać: sos sojowy, olej sezamowy, ocet, ugotowany ryż, czosnek, imbir i posiekaną cebulkę.
4. Do składników w misce dodać kawałki łososia i wymieszać.
5. Warzywa i awokado umyć. Marchew i ogórka pokroić w cienkie paski lub wstążki, rzodkiewkę w plasterki.
6. Awokado pokroić w cienkie plastry.
7. Ryż z łososiem przełożyć do dwóch misek, serwować z warzywami i posypać czarnym sezamem.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 650kcal
Białko: 35,5g
Tłuszcz: 34,9g
Węglowodany: 49,2g