Ryż to nieodłączny składnik obiadu wielu aktywnych osób. Jest bezglutenowym zbożem, bogatym w węglowodany złożone, a liczne odmiany pozwalają na urozmaicone menu. Stanowi podstawę diety prawie połowy ludności świata. Jest uprawiany od 5 tysięcy lat, początkowo w Indiach, następnie rozprzestrzenił się do Chin, Grecji, Egiptu, krajów arabskich, Hiszpanii… Właściwie podbił cały świat, znajdując swoje miejsce w kuchni każdej kultury.
Właściwości ryżu…
Ryż to źródło potasu, który odpowiada za ciśnienie krwi i regularną pracę serca. Znajduje się w nim też żelazo i cynk, które zwiększają odporność, a magnez poprawia koncentrację i koi nerwy. Witaminy z grupy B i witamina E usprawniają pracę całego organizmu, chronią układ nerwowy i bronią przed wolnymi rodnikami. Dlatego lepiej jest zrezygnować z z ryżu w woreczkach na rzecz ryżu pakowanego w jedno duże opakowanie. Uniknie się wtedy straty cennych składników pozostających w wodzie, bo cały użyty płyn wchłonie się podczas gotowania. Potrawą, w której tak się przygotowuje ryż jest risotto i dobrze od niego zacząć.
Zielona moc…
Moc szpinaku została opisana przy przepisie na Dal Palak, a poniższe risotto to tylko kolejny pomysł, jak zwiększyć swoje spożycie fitoekdysteroidów. W przypadku tej naturalnej substancji liczy się regularność jej przyjmowania. Więc do dzieła!
You must belogged in to post a comment.