KOKOSOWA PANNA COTTA Z MUSEM MALINOWYM

wtorek, 10 Październik 2017

 Panna Cotta to jeden z najpopularniejszych deserów świata. Pochodzi z północnych z Włoch i w oryginalnej wersji przygotowywany jest ze śmietany i najczęściej podawany z musem owocowym. Dzisiejszy przepis na Panna Cottę jest nieco „odchudzony” i przygotowany z myślą o tych, którzy nie tolerują laktozy. W miejscu śmietany pojawia się mleko kokosowe. Na wierzchu domowy mus z malin. Pyyychaaa!
Skusisz się ?

 Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki na 4 porcje:
mleko kokosowe puszka 400ml,
syrop klonowy 5 x łyżka,
szczypta soli,
starta skórka z cytryny ½ x łyżeczka,
laseczka wanilii 1 x szczypta,
żelatyna 1 x łyżka.

Mus malinowy:
maliny 150g,
sok z cytryny 2 x łyżka,
syrop klonowy 1 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. W rondelku umieścić mleko kokosowe i syrop klonowy.
2. Wymieszać i podgrzać.
3. Żelatynę wymieszać z odrobiną gorącej wody i dodać do mleka.
4. Do rondelka dodać również wanilię i skórkę z cytryny.
5. Wymieszać i przelać przez sitko do małych okrągłych miseczek.
6. Zawartość miseczek schłodzić i przełożyć do lodówki (na 1 godzinę).
7. W czasie kiedy masa tężeje w lodówce przygotować mus malinowy.
8. Maliny zmiksować z sokiem z cytryny i syropem klonowym.
9. Mus podgrzewać aż stanie się gęsty.
10. Schłodzoną Panna Cottę wyjąć z lodówki i obracając miseczki do góry dnem przełożyć na talerzyk.
11. Sos malinowy przecedzić przez sitko i polać nim Panna Cottę.
12. SMACZNEGO!!!

Aby z łatwością wyjąć Panna Cottę z miseczki możesz wcześniej zanurzyć jej dno w ciepłej wodzie.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 285,5kcal
Białko: 4,1g
Tłuszcz: 37g
Węglowodany: 55g