Gorzka czekolada dostarczy magnezu i antyoksydantów, a kawa pobudzi i polepszy koncentrację. Nie kupuj gotowych ciast w których znajduje się mnóstwo niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Poświęć 20 minut na przygotowanie tego lekkiego i pysznego deseru. Jeżeli chcesz sprawić, by sernik zawierał jeszcze mniej kalorii, zamiast cukru możesz wykorzystać słodzik…
Składniki na 6 porcji:
Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:
- 1,5 szklanki pokruszonych herbatników,
- Olej kokosowy 20g,
- Cukier 5g,
Do wypełnienia ciasta:
- 300g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- Ser mascarpone 150g,
Polewa:
- Gorzka posiekana czekolada 80g,
- Ser mascarpone 100g,
- Kawa prawdziwa 30g,
- Cynamon do posypania 10g,
Sposób przygotowania:1. W średniej misce wymieszać i zmiksować pokruszone herbatniki, cukier i olej kokosowy.
2. Otrzymana masę podzielić na 6 części i wyłożyć nią 6 małych szklanych miseczek.
3. Miseczki z przygotowanym dnem ciasta włożyć do lodówki.
4. W dużej misce ubić serek śmietankowy (przy pomocy blendera).
5. Dodać serek mascarpone, cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.
6. Połowę otrzymanej masy serowej wlać na spód do szklanych miseczek i włożyć jeszcze raz do lodówki.
Przygotować polewę.
7. Ser mascarpone ubić (za pomocą trzepaczki) z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (należy poczekać aż czekolada trochę ostygnie) i kawą.
8. Położyć warstwę czekolady na warstwie z sera.
9. Warstwę czekoladową polać drugą połową warstwy z sera i posypać cynamonem.
10. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 472,5kcal,
Białko: 8,4g,
Tłuszcz: 33g,
Węglowodany: 35g,
You must belogged in to post a comment.