JESIENNE WARIACJE DYNIOWE…

JESIENNE WARIACJE DYNIOWE…

JESIENNE WARIACJE DYNIOWE… 296 500 FitNow - studio treningów

Brukiew, to warzywo które niestety nie jest przez nas doceniane i żadko wykorzystywane w kuchni. A szkoda, ponieważ warzywo to jest znakomitym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim należy wymieniać witaminę: A, niemal wszystkie witaminy z grupy B, C, K i D. Brukiew to także bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Bazą naszego przepisu jest komosa ryżowa, która może stanowić dobrą alternatywę dla dań z mięsem ze względu na wysoką zawartość białka dobrej jakości. Ponadto jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i składników mineralnych.
Niewątpliwą zaleta prezentowanego przez nas dania, jest fakt, że jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu i wygląda bardzo zachęcająco.
Faszerowana dynia z prawdziwkami i komosą nadaję się świetnie jako samodzielny lunch lub dodatek np. do pieczonych dań mięsnych i rybnych.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe dynie,
  • Komosa ryżowa czarna 100g,
  • Prawdziwki 100g,
  • Bulion warzywny 400nl,
  • Cebula szalotka 1 x mała sztuka,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • Świeży tymianek,
  • Porto 40ml,
  • Oliwa z oliwek 15g,
  • Brukiew 1 x sztuka,
  • Kiełki słonecznika 20g,
  • Dowolny mix sałat 2 x garść,

Sos:

  • Oliwa z oliwek 30g,
  • Musztarda 5g,
  • Miód kilka kropel,
  • Zioła prowansalskie,
  • Sól i pieprz,

Sposób przygotowanua:1. Dynie dokładnie umyć odciąć górną część i wydrążyć środek.
2. Komosę ryżową ugotować.
3. Szalotkę obrać i posiekać.
4. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki lub połówki grzyby.
5. Doprawić solą i pieprzem i chwilę dusić.
6. Po kilku minutach dodać wino i świeży posiekany tymianek, dalej dusić.
7. Do grzybów na patelni dodać ugotowana komosę ryżową i bulion, dalej dusić,  aby większość płynu odparowała i powstała półpłynna konsystencja,.
8. Grzyby z komosą ryżową serwować w wydrążonej dyni.
9. Komosę podawać z sałatką z brukwi i kiełków.
Sałatka:
1. Brukiew umyć obrać i poszatkować, dodać mix sałat, kiełki i całość zalać sosem z oliwy (oliwa wymieszana z musztardą, ziołami prowansalskimi, miodem, solą i pieprzem).
2. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 440kcal,
Białko: 10,9g,
Tłuszcz: 24,6g,
Węglowodany: 40,8g,