Brukiew, to warzywo które niestety nie jest przez nas doceniane i żadko wykorzystywane w kuchni. A szkoda, ponieważ warzywo to jest znakomitym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim należy wymieniać witaminę: A, niemal wszystkie witaminy z grupy B, C, K i D. Brukiew to także bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Bazą naszego przepisu jest komosa ryżowa, która może stanowić dobrą alternatywę dla dań z mięsem ze względu na wysoką zawartość białka dobrej jakości. Ponadto jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i składników mineralnych.
Niewątpliwą zaleta prezentowanego przez nas dania, jest fakt, że jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu i wygląda bardzo zachęcająco.
Faszerowana dynia z prawdziwkami i komosą nadaję się świetnie jako samodzielny lunch lub dodatek np. do pieczonych dań mięsnych i rybnych.
Składniki na 2 porcje:
- 2 małe dynie,
- Komosa ryżowa czarna 100g,
- Prawdziwki 100g,
- Bulion warzywny 400nl,
- Cebula szalotka 1 x mała sztuka,
- Sól morska, świeżo mielony pieprz,
- Świeży tymianek,
- Porto 40ml,
- Oliwa z oliwek 15g,
- Brukiew 1 x sztuka,
- Kiełki słonecznika 20g,
- Dowolny mix sałat 2 x garść,
Sos:
- Oliwa z oliwek 30g,
- Musztarda 5g,
- Miód kilka kropel,
- Zioła prowansalskie,
- Sól i pieprz,
Sposób przygotowanua:1. Dynie dokładnie umyć odciąć górną część i wydrążyć środek.
2. Komosę ryżową ugotować.
3. Szalotkę obrać i posiekać.
4. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki lub połówki grzyby.
5. Doprawić solą i pieprzem i chwilę dusić.
6. Po kilku minutach dodać wino i świeży posiekany tymianek, dalej dusić.
7. Do grzybów na patelni dodać ugotowana komosę ryżową i bulion, dalej dusić, aby większość płynu odparowała i powstała półpłynna konsystencja,.
8. Grzyby z komosą ryżową serwować w wydrążonej dyni.
9. Komosę podawać z sałatką z brukwi i kiełków.
Sałatka:
1. Brukiew umyć obrać i poszatkować, dodać mix sałat, kiełki i całość zalać sosem z oliwy (oliwa wymieszana z musztardą, ziołami prowansalskimi, miodem, solą i pieprzem).
2. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 440kcal,
Białko: 10,9g,
Tłuszcz: 24,6g,
Węglowodany: 40,8g,
You must belogged in to post a comment.