JAJKA ZAPIEKANE Z SEREM MASCARPONE, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

niedzielny mistrz...

niedziela, 9 Kwiecień 2017

Śniadania nie muszą być nudne! Zwłaszcza, jeśli w długi niedzielny poranek masz trochę więcej czasu niż zwykle na przygotowanie tego posiłku. Zrób miłą niespodziankę bliskiej Ci osobie i przygotuj coś naprawdę wyjątkowego!

Czy to nie magia, że z tak prostych składników jak jajka, ser czy szpinak możesz wyczarować coś tak pysznego? Zapiekane w słoiczku jajka z serem mascarpone, szpinakiem i szynką parmeńską to nie tylko wyjątkowo wyglądające śniadanie, ale i dobry pełnowartościowy posiłek, który dostarczy białka i odpowiedniej porcji energii na cały dzień! Pamiętaj, aby słoiczek podać z ciemnym stostowanym pieczywem, które może posłużyć jako „łyżeczka” do nabierania pysznej zawartości słoiczka.

Składniki na 1 porcję:
• jajka 2 x sztuka,
• ser mascarpone 40g,
• świeże liście szpinaku 40g,
• oliwa z oliwek 5g,
• czosnek ½ x ząbek,
• szynka parmeńska 30g,
• posiekany szczypiorek 1 x łyżeczka,
• jogurt naturalny 40g (4 x łyżka),
• pieczywo pełnoziarniste 50g,
• pieprz, sól, ostra papryka w proszku.

Dodatkowo:Mały szklany słoiczek żaroodporny lub inna forma do zapiekania w kształcie miseczki lub kubeczka.

Sposób przygotowania:1. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni teflonowej.
2. Dodać posiekany szpinak i podsmażać chwilę.
3. Doprawić i odstawić na bok.
4. Jajka roztrzepać w osobnej misce i wymieszać z serem mascarpone, przyprawami oraz jogurtem.
5. Do słoiczka wlać masę z sera i jajek oraz podsmażony szpinak.
6. Na wierzch położyć kawałki szynki parmeńskiej i szczypiorek.
7. Słoiczek wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5 minut w 180°C.
8. Gdy jajka będą się zapiekać stostować pieczywo i pokroić w słupki.
9. Stostowane pieczywo traktować jako „łyżeczkę” do nabierania pysznej zawartości słoiczka!
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 563kcal,
Białko: 28,9g,
Tłuszcz: 36,7g,
Węglowodany: 27,9g.