JAJKA SADZONE NA QUINOA Z WARZYWAMI

wtorek, 20 Marzec 2018

Dzisiaj na śniadanie polecamy prosty w przygotowaniu omlet z duszonym porem i serem brie.
Lekką ostrość pora doskonale przełamuje kremowy smak sera brie. Ne zapomnij także o dodatku świeżych warzyw – u nas słodkie pomidorki koktajlowe!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 1500kcal:

  • jajko 1 x sztuka,
  • quinoa sucha 40g,
  • boczek wędzony 20g,
  • cebula ¼ x sztuka,
  • pieczarki 4 x sztuka,
  • papryka czerwona ¼ x sztuka,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku ¼ x łyżeczka,
  • suszone oregano ½ x łyżeczka.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 319kcal
Białko: 15,3g
Tłuszcz: 12,6g
Węglowodany: 36g

 

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal:

  • jajko 2 x sztuka,
  • quinoa sucha 50g,
  • boczek wędzony 20g,
  • cebula ¼ x sztuka,
  • pieczarki 4 x sztuka,
  • papryka czerwona ¼ x sztuka,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku ¼ x łyżeczka,
  • suszone oregano ½ x łyżeczka.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 394kcal
Białko: 22,5g
Tłuszcz: 17,3g
Węglowodany: 38,3g

 

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2500kcal:

  • jajko 2 x sztuka,
  • quinoa sucha 70g,
  • boczek wędzony 30g,
  • cebula ¼ x sztuka,
  • pieczarki 4 x sztuka,
  • papryka czerwona ¼ x sztuka,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku ¼ x łyżeczka,
  • suszone oregano ½ x łyżeczka.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 510kcal
  • Białko: 28g
  • Tłuszcz: 22g
  • Węglowodany: 47g

 

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
  2. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone ma plasterki, doprawić i chwilę dusić.
  3. Dodać suchą quinoa i zalać gorącą wodą tak aby przykryć składniki na patelni.
  4. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż quinoa wchłonie większość płynu.
  5. Na osobnej patelni usmażyć jajko sadzone.
  6. Na talerzu ułożyć quinoa z warzywami, na wierzchu położyć jajko sadzone.
  7. SMACZNEGO!