Poniżej kilka sprawdzonych przepisów.
1. Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej
Czas przygotowania: 60minut
Składniki na 10 porcji:
Kasza jaglana (sucha) 1 x szklanka,
Mleko migdałowe 2 ½ x szklanka,
Gorzka czekolada 100g,
Banan 1 x sztuka,
Cukier brązowy 3 x łyżka,
Miód 3 x łyżka,
Mleko kokosowe 400ml,
Kakao naturalne 2 x łyżka,
Cynamon 1 x łyżeczka,
Sok z cytryny 3 x łyżka
Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia o średnicy ok. 20cm
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem i zalać mlekiem migdałowym, gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
2. Do ugotowanej kaszy dodać: kawałki gorzkiej czekolady, cukier, miód, mleko kokosowe, kakao, cynamon i sok z cytryny.
3. Składniki wymieszać, tak aby czekolada się roztopiła i zblendować na gładką masę.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i natłuścić olejem kokosowym. Do formy przełożyć masę.
5. Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
6. Ciasto ostawić na bok do przestygnięcia i włożyć do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.
7. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 243,4kcal
Białko: 4,9g
Tłuszcz: 11,7g
Węglowodany: 30,1g
2. Jaglane placuszki z mango
Czas przygotowania: 20minut
Składniki (na 4 placki):
Ugotowana kasza jaglana 7 x łyżka,
Mango 1 x sztuka,
Mąka jaglana 2 x łyżka,
Mąka ziemniaczana 3 x łyżka,
Cynamon ½ x łyżeczka,
Kurkuma ½ x łyżeczka,
Miód 5g (1 x łyżeczka),
Jajko 50g (1 x sztuka),
Olej kokosowy 2 x łyżka.
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przełożyć: ugotowaną kaszę, jajko, pokrojone na małe kawałki mango, miód i przyprawy.
2. Składniki zmiksować na gładką masę.
3. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną i jaglaną i dokładnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i usmażyć placuszki z obu stron.
5. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w porcji (ok. 2 placuszki):
Energia: 270kcal
Białko: 3g
Tłuszcz: 10,5g
Węglowodany: 42,2g
3. Jaglane Rafaello
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki na 30 sztuk:
Mleko kokosowe 200ml,
Kasza jaglana (sucha) ½ x szklanka,
Wiórki kokosowe 1 x szklanka,
Miód 3 x łyżka,
Migdały w całości 30 x sztuka.
Sposób przygotowania:
1. Migdały zalać wrzątkiem i ostawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę z migdałów.
2. Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu 20 minut.
3. Kaszę lekko ostudzić i zmiksować z wiórkami kokosowymi i miodem.
4. Z masy uformować kulki, do środka kulek włożyć po 1 migdale.
5. Na koniec kulki obtoczyć jeszcze w wiórkach kokosowych.
6. Gotowe przechowywać w lodówce.
7. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 kulki:
Energia: 54,3kcal
Białko: 1g
Tłuszcz: 4,6g
Węglowodany: 4,1g
You must belogged in to post a comment.