IMPREZOWA PRZEKĄSKA…

IMPREZOWA PRZEKĄSKA…

IMPREZOWA PRZEKĄSKA… 300 464 FitNow - studio treningów

Świeży rozmaryn to źródło witaminy C i A, także związków o działaniu antyoksydacyjnym takich jak flawonoidy. Ponadto rozmaryn wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy poprzez działanie pobudzające i antydepresyjne. Te właściwości są niezwykle cenne zwłaszcza jesienną porą kiedy pogoda nie zawsze nam dopisuje. Ciasteczka najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe i polane sosem z gorzkiej czekolady!

Składniki na 12 ciasteczek:
Ciasteczka:

  • Mąka pszenna 200g,
  • Sól ½ x łyżeczka,
  • Skrobia kukurydziana 1,5 x łyżeczka,
  • Rozmaryn świeży posiekany ½ x łyżka,
  • Suszona żurawina drobno posiekana 40g,
  • Masło 50g (posiekane),
  • Cukier trzcinowy 30g,
  • Ekstrakt z wanilii ½ x łyżeczka,

Polewa czekoladowa:

  • Gorzka czekolada 50g,
  • Olej kokosowy 5g,

Sposób przygotowania:1. W misce wymieszać mąkę, sól, rozmaryn, cukier, skrobię kukurydzianą i posiekaną żurawinę.
2. Masło, ekstrakt waniliowy, zmiksować przy pomocy blendera.
3. Do składników dodawać stopniowo mieszaninę z mąką i miksować przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej kruchej konsystencji.
4. Ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około pół godziny.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić na ok. 12 ciasteczek, które następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
6. Gdy ciasteczka będą się piekły, przygotować polewę czekoladową.
7. W rondelku rozpuścić olej kokosowy i gorzką czekoladę.
8. Upieczone ciasteczka spożywać na ciepło zanurzając je w rozpuszczonej czekoladzie.
9. Jeśli kilka zostanie można zamoczyć w czekoladzie i wstawić do lodówki…

Wartość odżywcza w 1 porcji; Porcja : 2 ciasteczka z polewą…
Energia: 430kcal,
Białko: 3,7g,
Tłuszcz: 31g,
Węglowodany: 37g,