W Hiszpanii w Paelli występuje wiele rodzajów owoców morza. Jest to zrozumiałe, z uwagi na bliskość morza i szeroki dostęp do świeżych krewetek, małż itp. U nas wersja trochę po polsku. Zamiast kosztownego szafranu – kurkuma, a z owoców morza pojawiają się, krewetki, małże. Paella swój smak zawdzięcza temu, że wszystkie składniki gotują się razem, a smaki aromaty przenikają się pomiędzy nimi. Koniecznie wypróbuj!
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na 4 porcje:
ryż lub makaron 200g,
cebula 1 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
oliwa z oliwek 3 x łyżka,
bulion warzywny lub chudy rosół 2 x szklanka,
czerwona papryka 1 x sztuka,
owoce morza: w zależności od dostępności np. oczyszczone krewetki 400g,
cytryna ¼ x sztuka,
groszek mrożony 150g,
białe wytrawne wino ¼ x kieliszek,
masło 1 x łyżka,
kurkuma 2 x łyżeczka,
sól morska, świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Cebule i czosnek obrać posiekać i podsmażyć na oliwie, po chwili dodać białe wino, ryż i chwilę smażyć.
2. Wlać bulion i gotować na małym ogniu około 30 minut.
3. Owoce morza oczyścić, paprykę pokroić w kostkę.
4. Do ryżu na patelni i dodać paprykę i dusić około 10 minut.
5. Dodać owoce morza i groszek, gotować 20 minut.
6. Do składników na patelni dodać masło i kurkumę oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
7. Porcję Paelli posypać świeżą natka pietruszki.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 365kcal
Białko: 24,2g
Tłuszcz: 15,5g
Węglowodany: 24,2g
You must belogged in to post a comment.