GRZANKI Z RÓŻOWYM HUMMUSEM…

Fit przekąska dla aktywnych...

wtorek, 20 Wrzesień 2016

Przepadasz za grzankami z hummusem lub aromatycznym makaronem z pesto? Mamy dla Ciebie przepis, który stanowi połączenie zarówno sosu pesto jak i hummusu. Proponowana przez nas różowa pasta swoją barwę zawdzięcza burakowi - składnikowi niezbędnemu w diecie zwłaszcza (ale nie tylko) sportowców i osób aktywnych fizycznie.  

Buraki to zdecydowanie niedoceniany składnik diety. Tymczasem samo warzywo oraz przetwory z niego wykonane stanowią bardzo cenny składnik diety. Częste spożywanie buraków pozwala utrzymać ciśnienie tętnicze na stałym poziomie oraz wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego. Na szczególną uwagę zasługuje jednak wpływ bioaktywnych składników zawartych w buraku na zdolności do podejmowania wysiłku. Spożycie buraków i pozyskanego z nich soku przed treningiem ogranicza zmęczenie i powoduje znaczący wzrost zdolności wysiłkowych. Dodatkowo buraki to źródło wielu cennych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Jeżeli jesteś osobą aktywną koniecznie pamiętaj o włączeniu buraków do swojego menu. Nasz przepis na pesto/ hummus z to idealny pomysł na fit przekąskę!

Składniki na 4 porcje pasty:

  • Burak 1 x mała sztuka,
  • Posiekana pietruszka 1/2 x szklanka,
  • Pasta tahini 1 x łyżka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Cytryna ½ x sztuka,
  • Syrop z agawy ½ x łyżka,
  • Sos sojowy 1 x łyżeczka,
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • Ocet jabłkowy 1 x łyżeczka,
  • Kmin rzymski ½ x łyżeczka,
  • Szczypta pieprzu,
  • Woda 1 x łyżeczka,
  • Orzechy nerkowca posiekane 30g,

Dodatki:
Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 200g (ilość na 4 porcje),
Polecana przez nas pasta pasuje również np. jako dodatek do makaronów czy kasz.

Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki (poza wodą) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką pastę.
2. Dodać około łyżkę wody (lub więcej), aby uzyskać ulubioną konsystencję.
3. Pastę przełożyć do małego słoiczka (można ją przechowywać do tygodnia w lodówce).
4. Przygotować grzanki z pieczywa.
5. Stostowane pieczywo smarować różową pastą z buraka.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 225kcal,
Białko:7g,
Tłuszcz: 8,7g,
Węglowodany: 30,7g,