Kukurydza to przysmak obu Ameryk. Nigdy nie odnaleziono jej dzikiej formy, więc przypuszcza się, że została całkowicie stworzona przez człowieka, na drodze krzyżowania różnych odmian zbóż. Do Europy została przywieziona przez Krzysztofa Kolumba i całkiem dobrze się zaadaptowała w klimacie umiarkowanym. W Polsce najczęściej uprawia się białą i żółtą, a dla nas najsmaczniejsza jest odmiana cukrowa. Jej zbiory przypadają na sierpień i wrzesień, dlatego teraz jest idealna pora, by cieszyć się złotem Inków.
Niezwykły duet…
Selen i i witamina E należą do przeciwutleniaczy. Badania pokazały, że selen znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na aż 10 typów nowotworów, głównie tych najczęstszych; jak piersi, płuc, czy prostaty. Dodatkowo selen reguluje pracę tarczycy i chroni narząd wzroku. Witamina E jest powszechnie znanym antyoksydantem przeciwdziałającym starzeniu się skóry. Niezwykłość tego duetu polega na tym, że selen znacząco ułatwia wchłanianie witaminy E i wzmacnia jej działanie. Taka moc drzemie w złotej kolbie…
Najpopularniejszą formą przygotowywania kukurydzy jest jej gotowanie i podawanie z masłem i solą, ale najwyższa pora zerwać z nudą i sięgnąć po szybki i o wiele smaczniejszy przepis…


Składniki:
- 4 kolby kukurydzy 1 kolba 290g, obrana 180g
- 2 łyżki pokruszonego sera feta
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 1 garść świeżej kolendry
- ½ łyżeczki chili
- 1 i ½ łyżeczki soku z limonki
- Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Obierz kukurydzę, spryskaj kolby oliwą i grilluj około 8 minut przekręcając je co jakiś czas.
- Posiekaj kolendrę.
- Wymieszaj widelcem w małej misce ser feta, masło, chili, sok z limonki i kolendrę.
- Gotowe kolby natrzyj powstała pastą, smacznego!
Wartości odżywcze 1 kolby:
Wartość energetyczna: 238,8 kcal
Białka: 9,1 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 40,2 g
You must belogged in to post a comment.