GRECKIE ŚNIADANIE

GRECKIE ŚNIADANIE

GRECKIE ŚNIADANIE 350 500 admin

 Jajka zapiekane na duszonym w pomidorach i grzybach indyku z dodatkiem fety i oliwek to prawdziwa grecka uczta.
Jajka pieczone z indykiem, pomidorami i pieczarkami to dobrze zbilansowane bogate w białko śniadanie, które dostarczy Ci energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych na długi czas.
W jednej porcji znajdziesz aż 29,5g białka co sprawia, że posiłek ten doskonale wpasowuje się w jadłospis wszystkich aktywnych, a zwłaszcza chcących zbudować masę mięśniową.
Jeżeli nie przepadasz za tak obfitymi śniadaniami, to polecany przez nas przepis sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.

Wskazówki:
Uważaj aby żółta nie były zbytnio spieczone. Lekko ścięte, stanowią doskonały sos, idealnie komponujący się z reszta składników.

Czas przygotowania: 40minut

Składnik na 2 porcje:

Pieczarki 5 x sztuka,
Mięso mielone z indyka 100g,
Cebula posiekana w kostkę ¼ x sztuka,
Czosnek 1 x ząbek,
Pomidory z puszki ½ x puszka (odsączone z nadmiaru wody),
Suszone oregano 1 x łyżeczka,
Szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu,
Jajka 4 x sztuka,
Oliwki pokrojone na małe kawałki 3 x łyżka,
Rozdrobniony ser feta 50g,
Natka pietruszki posiekana 2 x łyżka.

Dodatki:
Pieczywo pełnoziarniste 100g,
Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka.

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować okrągłe naczynie do zapiekania i lekko natłuścić je oliwą.
2. W dużej misce wymieszać posiekane drobno pieczarki i mięso mielone.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, cebulę i mieszankę z grzybów i mięsa. Doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić aż mięso się zarumieni.
4. Dodać pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusić.
5. Podduszone mięso wysypać na foremkę do zapiekania.
6. W mięsie wydrążyć 4 zagłębienia, do każdego z nich wbić jajko.
7. Piec ok 10 minut, aż białka jajek będą wyraźnie ścięte.
8. Na koniec posypać oliwkami, serem feta i natką pietruszki.
9. Jajka spożywać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 486kcal,
Białko: 29,5g,
Tłuszcz: 24,5g,
Węglowodany: 28g.