Omlety…Omlety są znane już od czasów starożytnego Rzymu. Istnieje mnóstwo odmian, na słodko, na ostro, z dodatkami, opiekane z jednej strony bądź z dwóch. Kolejną możliwością jest gotowany omlet. W porównaniu do tradycyjnych omletów, taki z pewnością nigdy się nie przypali, nie trzeba dodawać do niego tłuszczu i jest łagodniejszy dla żołądka. Potrawy smażone przez różne reakcje chemiczne zachodzące pod wpływem wysokiej temperatury stają się ciężko strawne i należy ich unikać, szczególnie gdy macie problemy z trawieniem, woreczkiem żółciowym lub cierpicie na wrzody żołądka.
Jaja…Głównym składnikiem omletów są jaja. Kiedyś uważano, że nie wolno zjadać wielu jaj, bo zawierają dużo cholesterolu. Poza tym dochodziły do tego kwestie ekonomiczne. Obecnie na ilość jaj w diecie powinny uważać osoby ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią i ich najbliżsi. Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.
Wygoda…Również z czysto praktycznych powodów warto wypróbować ten przepis. Dodatki do omleta mogą być dowolne i można pokroić dużo więcej warzyw, wsypać je do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce nawet do tygodnia. Rano wystarczy wziąć garść warzyw, oszczędzając czas, którego o tej porze zawsze nam brakuje…

Składniki na 1 porcję:
- ½ papryki (lub kawałki papryk w różnych kolorach)
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Pokrój drobno paprykę, dymkę i szczypiorek.
- Ubij jajka w miseczce z mlekiem i mąką.
- Wlej masę jajeczną do woreczka strunowego, dodaj warzywa i przyprawy.
- Zamknij dokładnie woreczek i porządnie nim wstrząśnij, by wymieszać wszystkie składniki.
- Włóż zamknięty woreczek do gotującej się wody, by cały omlet był zanurzony w wodzie.
- Gotuj omlet 10-15 minut.
- Wyciągnij, otwórz lub rozetnij woreczek, wyciągnij gotowego omleta.
- Możesz zawinąć omleta w zdrową pełnoziarnistą tortillę lub gotową, by stworzyć wrap na lunch do pracy.
Wrap:
- Przygotuj pełnoziarnistą torillę lub użyj gotową (jak najlepszej jakości).
- Jeden placek tortilli posyp odrobiną sera mozzarella.
- Połóż na jednej połowie tortilli gotowego omleta.
- Złóż tortillę na pół i zapiecz w opiekaczu lub na patelni.
- Zjedz na śniadanie lub zawiń w folię i zabierz ze sobą do pracy, smacznego!
Wartości odżywcze omleta (bez tortilli i sera):
Wartość kaloryczna: 208 kcal
Białka: 14,1 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 20,7 g
You must belogged in to post a comment.