GÓRSKA PRZKĄSKA…

GÓRSKA PRZKĄSKA…

GÓRSKA PRZKĄSKA… 299 450 admin

Taką przekąskę, możesz zabrać ze sobą gdy planujesz wypad np. na górski szklak lub jakąkolwiek inną aktywność poza domem. Czekolada i kakao pobudzą Cię do działania, a płatki owsiane dostarczą niezbędnych wolno przyswajalnych węglowodanów. Nawet, jeśli dbasz o linię i chcesz zredukować zbędne kilogramy, nie powinieneś obawiać się tego typu produktów. Kakao naturalne i pozyskana z niego gorzka czekolada mogą sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej. Filiżanka kakao, lub kilka kostek gorzkiej czekolady zjedzonych „od czasu do czasu” dostarczają organizmowi polifenoli – związów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Polifenole, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, hamują procesy starzenia, a co również bardzo istotne, mogą podnosić termogenezę- ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej.
Warto również wspomnieć, że obecne w ziarnach kakaowca flawanole (związki należące do grupy flawonoidów) mogą znacząco poprawiać syntezę tlenku azotu, a tym samym wpływać korzystnie na tzw. ”pompę mięśniową” po treningu. To bardzo istotna informacja dla wszystkich chcących poprawić estetykę i kompozycję sylwetki.
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że prezentowane przez nas ciastka są niezwykle smaczne i co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki na 8 porcji:
Podstawa ciastek:

  • Płatki owsiane górskie 1 ¼ x szklanka,
  • Mąka pszenna razowa ¾ x szklanka,
  • Olej kokosowy 40g,
  • Syrop z agawy 40g,
  • Kakao naturalne 2 x łyżka,
  • Sól morska ½ x łyżeczka,
  • Mielony cynamon ½ x łyżeczka,

Górna warstwa ciastek:

  • Kawa rozpuszczalna ½ x łyżeczka,
  • Niesłodzone kakao 1 x szklanka,
  • Tabliczka gorzkiej czekolady,
  • Syrop z agawy 40g,
  • Ekstrakt waniliowy 2 x łyżeczka,
  • Olej kokosowy 50g,
  • Płatki owsiane górskie 4 x łyżka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

Dodatkowo: blacha z wyjmowanym dnem,

Sposób przygotowania:Spód ciastek:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Wszystkie wymienione składniki na spód wymieszać ze sobą w mikserze, otrzymaną masę wyłożyć na dnie blachy. Piec przez 20 minut.
Górna warstwa:
3. Kawę wymieszać z ¾ gorącej wody.
4. Do kawy dodać kakao i odczekać 5 minut.
5. Do kawy i kakao dodać także: rozpuszczoną czekoladę, wanilię, olej kokosowy i sól.
6. Składniki zmiksować na gładką masę.
7. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy i wrzucić płatki owsiane oraz cukier, mieszać aż płatki się zarumienią.
8. Spód ciasta posmarować masą z czekolady i posypać podpieczonymi płatkami owsianymi.
9. Ciasto schłodzić w lodówce i pokroić na podłużne batoniki.
10. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 329kcal,
Białko: 7,4g,
Tłuszcz: 15,3g,
Węglowodany: 39,4g,