GAZPACHO NA LETNIE UPAŁY…

Orzeźwiające marchewkowe Gazpacho z trawą cytrynową...

piątek, 5 Sierpień 2016

W upalne dni potrzebujemy orzeźwienia - ale nie tylko! Należy zadbać również o składniki mineralne, które z łatwością tracone są wraz z potem. Ciepłe zupy z miksowanych warzyw to bogate źródło, szczególnie potasu i magnezu, jednak w upalne dni, nie są przez nas najchętniej wybierane. Warto przypomnieć, że zupy można jeść również na zimno, a dodatek odpowiednich składników może uczynić z nich lekki i orzeźwiający lunch. Nasza dzisiejsza propozycja to Gaspacho z marchwi z dodatkiem trawy cytrynowej.

Marchew, to bogate źródło karotenoidów – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Wśród karotenoidów w marchwi występuje najwięcej beta-karotenu, który jest zarówno barwnikiem jak i przeciwutleniaczem. Warto podkreślić, ze z beta karotenu syntetyzowana jest witamina A, niezbędna do utrzymania prawidłowego wzroku i dobrej kondycji skóry.
Beta-karoten korzystnie wpływa na zabarwienie naszej skóry i wspomaga uzyskanie pięknej opalenizny. Tym bardziej zachęcamy, aby włączyć dania z na bazie marchwi do letniego menu. Marchew to również świetne źródło witaminy C, potasu i magnezu.
Trawa cytrynowa to niezwykły i aromatyczny dodatek do wielu dań i napojów. Warto jednak wspomnieć o jej niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, przez co wspomaga mobilizację organizmu do aktywności fizycznej, jak i działa pozytywnie w terapii depresji. Ponadto trawa cytrynowa wspomaga leczenie przeziębienia i korzystnie wpływa na trawienie i prace przewodu pokarmowego.

Składniki na 4 porcje:

  • Trawa cytrynowa 1 x łodyga,
  • Marchew 500g,
  • Mleko kokosowe 400ml,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Oliwa z oliwek 30ml,
  • Ocet winny 2 x łyżka,
  • Pasta curry 1 x łyżeczka(5ml),
  • Woda ½ x szklanka,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,

Składniki do dekoracji zupy:

  • Prażone pestki dyni 20g,
  • Mleko kokosowe 10g,
  • Kiełki 20g,

Dodatki: Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 200g,

Sposób przygotowania:1. Przygotować trawę cytrynową – odciąć górną część i końcówki, następnie posiekać drobno.
2. Marchewkę ugotować na parze.
3. W dużej misce przygotować: trawę cytrynową, ugotowaną marchew pokrojoną w plastry, posiekany czosnek, ocet, curry, wodę, sól, pieprz.
4. Następnie zmiksować na gładki krem.
5. Zupę przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na około 4 godziny.
6. Podawać z prażonymi pestkami dyni i kiełkami.
7. Spożywać z grzankami z pieczywa.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 460kcal,
Białko: 9,6g,
Tłuszcz: 29,1g,
Węglowodany: 44,7g,