Marchew, to bogate źródło karotenoidów – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Wśród karotenoidów w marchwi występuje najwięcej beta-karotenu, który jest zarówno barwnikiem jak i przeciwutleniaczem. Warto podkreślić, ze z beta karotenu syntetyzowana jest witamina A, niezbędna do utrzymania prawidłowego wzroku i dobrej kondycji skóry.
Beta-karoten korzystnie wpływa na zabarwienie naszej skóry i wspomaga uzyskanie pięknej opalenizny. Tym bardziej zachęcamy, aby włączyć dania z na bazie marchwi do letniego menu. Marchew to również świetne źródło witaminy C, potasu i magnezu.
Trawa cytrynowa to niezwykły i aromatyczny dodatek do wielu dań i napojów. Warto jednak wspomnieć o jej niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, przez co wspomaga mobilizację organizmu do aktywności fizycznej, jak i działa pozytywnie w terapii depresji. Ponadto trawa cytrynowa wspomaga leczenie przeziębienia i korzystnie wpływa na trawienie i prace przewodu pokarmowego.
Składniki na 4 porcje:
- Trawa cytrynowa 1 x łodyga,
- Marchew 500g,
- Mleko kokosowe 400ml,
- Czosnek 1 x ząbek,
- Oliwa z oliwek 30ml,
- Ocet winny 2 x łyżka,
- Pasta curry 1 x łyżeczka(5ml),
- Woda ½ x szklanka,
- Sól morska,
- Świeżo mielony pieprz,
Składniki do dekoracji zupy:
- Prażone pestki dyni 20g,
- Mleko kokosowe 10g,
- Kiełki 20g,
Dodatki: Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 200g,
Sposób przygotowania:1. Przygotować trawę cytrynową – odciąć górną część i końcówki, następnie posiekać drobno.
2. Marchewkę ugotować na parze.
3. W dużej misce przygotować: trawę cytrynową, ugotowaną marchew pokrojoną w plastry, posiekany czosnek, ocet, curry, wodę, sól, pieprz.
4. Następnie zmiksować na gładki krem.
5. Zupę przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na około 4 godziny.
6. Podawać z prażonymi pestkami dyni i kiełkami.
7. Spożywać z grzankami z pieczywa.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 460kcal,
Białko: 9,6g,
Tłuszcz: 29,1g,
Węglowodany: 44,7g,
You must belogged in to post a comment.