FRITTATA… AHHH!!!

FRITTATA… AHHH!!!

FRITTATA… AHHH!!! 300 455 FitNow - studio treningów

Jaja…Głównym składnikiem frittaty są jaja. Kiedyś uważano, że nie wolno zjadać zbyt wielu jaj, bo zawierają dużo cholesterolu. Poza tym dochodziły do tego kwestie ekonomiczne. Obecnie na ilość jaj w diecie powinny uważać osoby ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią i ich najbliżsi. Jednak jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.

Pomidory…Najlepsze są po obróbce termicznej. Jesteś zaskoczony? Gdy jesz ugotowane pomidory, twoje ciało wchłania większe ilości likopenu walczącego z nowotworami i chorobom przewlekłym. Naukowcy odkryli, że cząsteczki likopenu zmieniają kształt pomidorów, co sprawia, że są bardziej użyteczne dla organizmu. Ilość likopenu w pomidorach jest większa i jest on lepiej wchłaniany ugotowany, a nie jedzony na surowo.

Szpinak… Każdy wie, że szpinak to szczególna zielenina. Od bohatera z bajki po wytworne sałatki w restauracjach, szpinak ma zdecydowanie dobrą sławę i to ze słusznych powodów. Szklanka ugotowanego szpinaku zawiera 5,40 gram białek. Jest również wypełniony roślinnymi składnikami odżywczymi i ma właściwości antyrakowe dzięki flawonoidom. Szpinak jest dobry dla twojego mózgu, skóry, oczu i kości.