Jaja…Głównym składnikiem frittaty są jaja. Kiedyś uważano, że nie wolno zjadać zbyt wielu jaj, bo zawierają dużo cholesterolu. Poza tym dochodziły do tego kwestie ekonomiczne. Obecnie na ilość jaj w diecie powinny uważać osoby ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią i ich najbliżsi. Jednak jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.
Pomidory…Najlepsze są po obróbce termicznej. Jesteś zaskoczony? Gdy jesz ugotowane pomidory, twoje ciało wchłania większe ilości likopenu walczącego z nowotworami i chorobom przewlekłym. Naukowcy odkryli, że cząsteczki likopenu zmieniają kształt pomidorów, co sprawia, że są bardziej użyteczne dla organizmu. Ilość likopenu w pomidorach jest większa i jest on lepiej wchłaniany ugotowany, a nie jedzony na surowo.
Szpinak… Każdy wie, że szpinak to szczególna zielenina. Od bohatera z bajki po wytworne sałatki w restauracjach, szpinak ma zdecydowanie dobrą sławę i to ze słusznych powodów. Szklanka ugotowanego szpinaku zawiera 5,40 gram białek. Jest również wypełniony roślinnymi składnikami odżywczymi i ma właściwości antyrakowe dzięki flawonoidom. Szpinak jest dobry dla twojego mózgu, skóry, oczu i kości.
You must belogged in to post a comment.