Składniki na 2 porcje:
- Ciasto francuskie 120g,
- Szpinak 100g,
- Kozi ser 50g,
- Tymianek świeży 2 x łyżka,
- Świeże oregano 1 x łyżka,
- Buraki 100g,
- Mango 50g,
- Oliwa z oliwek 10g,
- Czosnek ½ x ząbek.
Sposób przygotowania:1. Świeże liście szpinaku umyć, posiekać i poddusić na oliwie z czosnkiem.
2.Buraka owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach przez około godzinę (Tę czynność najlepiej wykonać wcześniej np. wieczorem dnia poprzedniego).
3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąt, ułożyć na nim upieczonego buraka pokrojonego w plastry, kawałki mango i podduszony z czosnkiem szpinak.
4. Całość posypać kawałkami sera koziego i doprawić solą i pieprzem.
5. Na górze ciastka położyć kawałki ciasta francuskiego pokrojonego w paski.
6. Ciastko upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
7. Na koniec ciastko posypać świeżymi ziołami.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 325,5kcal,
Białko: 8,55g,
Tłuszcz: 24,4g,
Węglowodany: 29,4g,
You must belogged in to post a comment.