FIT CIASTO Z FASOLI

FIT CIASTO Z FASOLI

FIT CIASTO Z FASOLI 1550 575 FitNow - studio treningów

Dzisiejsze ciasto czekoladowe z fasoli i banana z polewą na bazie oleju kokosowego jest bezglutenowe i niskokaloryczne. Jedna porcja ciasta zawiera jedynie 171kcal. Polecane przez nas ciasto jest idealną alternatywą dla klasycznego Brownie. Jest bezglutenowe i pełne wartościowych składników odżywczych.
Olej kokosowy to składnik, który wykorzystaliśmy do przygotowania polewy ciasta. Jest on bardzo wartościowym elementem diety. Składa się ze średnio–łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Olej kokosowy szybko się wchłania i z łatwością wykorzystywany jest jako źródło energii. Jest niezwykle cenny w diecie sportowców jak również osób dbających o linię. Ponadto, w składzie oleju kokosowego znaleźć można kwas laurowy – wykazujący działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe warto używać go zwłaszcza zimą, gdy łatwiej zapadamy na przeziębienie czy grypę.

Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:
Czerwona fasola 1 x puszka,
Jajka 2 x sztuka,
Kakao 3 x łyżka,
Banan 1 x mała sztuka,
Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
Siemię lniane mielone 1 x łyżka,
Syrop klonowy 1 x łyżka.
Polewa:
Olej kokosowy 3 x łyżka,
Woda 3 x łyżka,
Kakao 2 x łyżka,
Cukier trzcinowy 1 x łyżka.

Dodatki:
Wiórki kokosowe do posypania 20g,
Płatki migdałów do posypania 1 x łyżka,
Forma do pieczenia 20x11cm.

Sposób przygotowania:

1. Fasolę opłukać na sitku i zblendować z pozostałymi składnikami na ciasto.
2. Piekarnik nagrzać do 180°C.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do środka przygotowane ciasto.
4. Piec przez 30 minut.
5. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy.
6. Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka, podgrzewać i wymieszać dokładnie.
7. Ciasto polać przygotowaną polewą i posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
8. Ciasto jest gotowe do jedzenia po całkowitym wystudzeniu.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 171kcal,
Białko: 8,6g,
Tłuszcz: 7,1g,
Węglowodany: 26,2g.