ENERGETYCZNE BATONY…

Orzechowa przekąska...

piątek, 2 Wrzesień 2016

Szukasz szybkiej przekąski? Potrzebujesz zastrzyku energii po wyczerpującym treningu? Nie sięgaj po „pierwsze lepsze” batony ze sklepowej półki, nawet jeśli widnieje na nich napis „Active”. Czytając etykiety takich produktów często możemy spotkać się z niekorzystnie wpływającym na zdrowie tłuszczem palmowym czy syropem glukozowo - fruktozowym. Tymczasem, przygotowanie batonów energetycznych z dobrej jakości składników wcale nie jest pracochłonne, a przepis dziecinnie prosty.

Orzechy włoskie chociaż o tej porze roku są łatwo dostępne, to niestety rzadko goszczą w naszym codziennym menu. A szkoda, ponieważ świetnie nadają się jako „zdrowa" przekąska lub dodatek do wielu dań. Ponadto orzechy włoskie to bardzo wartościowy produkt. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym głównie kwas alfa linolenowy, który wykazuje działanie ochronne na układ krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają leczenie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL. Orzechy włoskie są szczególnie polecane jako uzupełnienie diety kobiet z uwagi na ich korzystny wpływ w aspekcie profilaktyki nowotworu piersi. W orzechach włoskich obecna jest melatonina – substancja odpowiedzialna za zasypianie. Spożycie orzechów zwłaszcza jako dodatek do kolacji np. sałatek, może korzystnie wpływać na nasz organizm, wspomagając wyciszenie i zasypianie. Dzięki temu łatwiej się regenerujemy i możemy z pełną gotowością podjąć wyzwania dni następnego. Dodatkową cenną informacją dotyczącą orzechów włoskich jest fakt, że można spożywać je w czasie odchudzania. Już w niewielkiej ilości tego produktu znajdują się spore dawki błonnika i witamin przez co, są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

Składniki na 8 batonów:

  • Posiekane orzechy włoskie 1 ½ x szklanka,
  • Namoczone suszone śliwki 1i ½ x szklanka,
  • Wiórki kokosowe 30g,
  • Suszona żurawina 30g,
  • Odtłuszczone kakao w proszku 3 x łyżka,
  • Szczypta soli morskiej,

Dodatki:
Płatki migdałów lub orzechy laskowe do posypania batonów 10g.

Sposób przygotowania:1. Blachę wyłożyć pergaminem.
2. Posiekane wcześniej orzechy włożyć do misy blendera i zmiksować dokładnie.
3. Dodać śliwki, żurawinę, wiórki kokosowe, wodę i sól.
4. Miksować jeszcze chwilę i sprawdzić konsystencję, gdyby była zbyt krucha dodawać po łyżeczce wody, aby stała się klejąca.
5. Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i uformować z niej prostokąt.
6. Posypać płatkami migdałów i włożyć do zamrażalnika na około 25 minut. Masę pokroić na 8 batonów i przechowywać w lodówce.
7. Opcjonalnie batony można polać roztopioną gorzką czekoladą.
8. Tak przygotowane batony można przechowywać w lodówce do 7 dni, sprawdzą się idealnie jak przekąska w okresie ciężkich treningów (zarówno przed jak i po treningu).
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 352,8kcal,
Białko: 7,8g,
Tłuszcz: 27,4g,
Węglowodany; 25,5g,