Orzechy włoskie chociaż o tej porze roku są łatwo dostępne, to niestety rzadko goszczą w naszym codziennym menu. A szkoda, ponieważ świetnie nadają się jako „zdrowa" przekąska lub dodatek do wielu dań. Ponadto orzechy włoskie to bardzo wartościowy produkt. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym głównie kwas alfa linolenowy, który wykazuje działanie ochronne na układ krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają leczenie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL. Orzechy włoskie są szczególnie polecane jako uzupełnienie diety kobiet z uwagi na ich korzystny wpływ w aspekcie profilaktyki nowotworu piersi. W orzechach włoskich obecna jest melatonina – substancja odpowiedzialna za zasypianie. Spożycie orzechów zwłaszcza jako dodatek do kolacji np. sałatek, może korzystnie wpływać na nasz organizm, wspomagając wyciszenie i zasypianie. Dzięki temu łatwiej się regenerujemy i możemy z pełną gotowością podjąć wyzwania dni następnego. Dodatkową cenną informacją dotyczącą orzechów włoskich jest fakt, że można spożywać je w czasie odchudzania. Już w niewielkiej ilości tego produktu znajdują się spore dawki błonnika i witamin przez co, są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek.
Składniki na 8 batonów:
- Posiekane orzechy włoskie 1 ½ x szklanka,
- Namoczone suszone śliwki 1i ½ x szklanka,
- Wiórki kokosowe 30g,
- Suszona żurawina 30g,
- Odtłuszczone kakao w proszku 3 x łyżka,
- Szczypta soli morskiej,
Dodatki:
Płatki migdałów lub orzechy laskowe do posypania batonów 10g.
Sposób przygotowania:1. Blachę wyłożyć pergaminem.
2. Posiekane wcześniej orzechy włożyć do misy blendera i zmiksować dokładnie.
3. Dodać śliwki, żurawinę, wiórki kokosowe, wodę i sól.
4. Miksować jeszcze chwilę i sprawdzić konsystencję, gdyby była zbyt krucha dodawać po łyżeczce wody, aby stała się klejąca.
5. Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i uformować z niej prostokąt.
6. Posypać płatkami migdałów i włożyć do zamrażalnika na około 25 minut. Masę pokroić na 8 batonów i przechowywać w lodówce.
7. Opcjonalnie batony można polać roztopioną gorzką czekoladą.
8. Tak przygotowane batony można przechowywać w lodówce do 7 dni, sprawdzą się idealnie jak przekąska w okresie ciężkich treningów (zarówno przed jak i po treningu).
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 352,8kcal,
Białko: 7,8g,
Tłuszcz: 27,4g,
Węglowodany; 25,5g,
You must belogged in to post a comment.