ENDORFINY NA DESER…

Brownie z bananami i kaszą jaglaną...

środa, 18 Maj 2016

Zapewne słyszałeś o korzyściach płynących ze spożywania kaszy jaglanej. Na blogach czy w programach kulinarnych pojawia się coraz więcej przepisów z jej wykorzystaniem. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu nie przepadasz za smakiem kasz i przez to rzadko je spożywasz, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Brownie z bananem i kaszą jaglaną to bardzo dobry pomysł na deser dla wszystkich, którzy dbają o jakość i wartość odżywczą tego co spożywają, i tych którzy z powodu nietolerancji glutenu nie mogą leść tradycyjnych ciast na bazie mąki pszennej. Dodatek banana do ciasta sprawia, ze staje się ono miękkie i sycące, jak rownież zawiera więcej magnezu i potasu. Kakao nadaje brownie nie tylko smak i barwę, ale i wzbogaca ciasto w cenne antyoksydanty.

Kasza jaglana…Wracając do polecanej kaszy jaglanej, nie sposób wspomnieć o jej zaletach. Jedną z nich jest niska zawartość skrobi, a wysoka białka. To z kolei sprawia, że taki deser to bardzo dobry pomysł dla wszystkich osób aktywnych fizycznie. Ponadto, jest jedną z kasz o najwyższej zawartości witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera również spore ilości miedzi i żelaza, jest łatwostrawna i wykazuje działanie przeciwwirusowe.

Kakao…Euforia – to stan, który odczuwamy po spożyciu czekolady! Dzięki kakao w naszym organiźmie zaczynają wydzielać się endorfiny, które poprawiają samopoczucie. Z tego powodu przez wiele kobiet czekolada uważana jest za najlepszy lek na chandrę. Kakao ma do zaoferowania jednak jeszcze więcej. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, E, z grupy B wapń, żelazo, magnez, fosfor. Magnez reguluje pracę serca, ale także mózgu, dlatego spożywanie kakao poprawia koncentrację, koi nerwy oraz przeciwdziała depresji i bezsenności. Dzięki ogromnej ilości antyoksydantów kakao poprawia pracę serca, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.