EKSPRESOWE DANIE – BROKUŁOWE PESTO…

Wariacja tradycyjnego dania...

poniedziałek, 4 Styczeń 2016

Kocham pesto! Nie tylko z powodu smaku, ale również dlatego, że dania z pesto są po prostu ekspresowe. Idealnie pasują na szybki obiad, lunch do pracy lub do potreningowego lunch boxu. Dzisiaj mamy dla was ciekawą wariację tego dania odbiegającą od tradycyjnego pesto...

Brokuły…Brokuły często kojarzone są jako jedno z najbardziej znienawidzonych przez dzieci warzyw. Czasy się jednak zmieniają i obecnie brokuły należą do elity na stole. Można z nich zrobic pastę do chleba, pesto do makaronu lub mogą stanowić bazę do fantastycznych sałatek. Poza tym brokuły to prawdziwa gwiazda wśród warzyw. Uważa się, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw, ponieważ są dosłownie naszpikowane witaminami i składnikami mineralnymi np. witaminą C, kwasem foliowym, witaminami z grupy B, żelazem, magnezem, potasem i fosforem. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz mają duże znaczenie w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi np. miażdżycą, cukrzycą, anemią i niedoborami wapnia. Trenujesz? Brokuły wspomagają pracę nadnerczy, wzmajniają stawy i obniżają pozniom kortyzolu, który nasila rozpad białek. Krótko mówiąć sa dobre na wszystko!

Oliwa z oliwek…Wszyscy pewnie słyszeli o właściwościach oliwy. Jej skład kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, chorobę wieńcową i nadciśnienie. Właśnie z powodu takiego działania, oliwa i dieta śródziemnomorska przez lata były uważane za najlepsze. W najnowszym rankingu diet na pierwszym miejscu plasuje się dieta DASH, która również zawiera w sobie duże ilości tego roślinnego tłuszczu. A to dlatego, że oliwa z oliwek ma w sobie mnóstwo witamin i innych składników prozdrowotnych.

Szpinak…Wiadomo, że zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest spora. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia.
Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów. Należą one do związków steroidowych i są powiązane z hormonami zwierząt. Przeprowadzono wiele badań, jak wpływają na organizm i wszystkie wykazuja, że ekdysony roślinne zwiększają masę ciała o 5-20%. W jednej z prób podzielono wytrenowanych sportowców na 3 grupy, pierwszej podawano białko, drugiej placebo, a trzeciej białko i jeden z ekdysonów. Po 10 dniach zmierzono badanych i okazało się, że białko nieznacznie zwiększyło masę mięśniową, placebo spowodowało jej spadek, a w ostaniej grupie odnotowano przyrost beztłuszczowej masy rzędu 7% i ubytek tkanki tłusczowej o 10%. W innych badaniach udowodniono, że fitoekdysteroidy zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają siłę m.in. chwytu, usprawniają regenerację i poprawiają wydolność wysiłkową o 15-20%. Do tego dochodzi przywrócenie poziomu immunoglobulin do podstawowego stanu fizjologicznego. Immunoglobuliny (przeciwciała) to białka, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów. Poziom przeciwciał spada po wyczerpującym i długim treningu, przez co stajemy się wrażliwsi na zakażenia. Dzięki ekdysonom układ odpornościowy szybciej wraca do równowagi.