Brokuły…Brokuły często kojarzone są jako jedno z najbardziej znienawidzonych przez dzieci warzyw. Czasy się jednak zmieniają i obecnie brokuły należą do elity na stole. Można z nich zrobic pastę do chleba, pesto do makaronu lub mogą stanowić bazę do fantastycznych sałatek. Poza tym brokuły to prawdziwa gwiazda wśród warzyw. Uważa się, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw, ponieważ są dosłownie naszpikowane witaminami i składnikami mineralnymi np. witaminą C, kwasem foliowym, witaminami z grupy B, żelazem, magnezem, potasem i fosforem. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz mają duże znaczenie w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi np. miażdżycą, cukrzycą, anemią i niedoborami wapnia. Trenujesz? Brokuły wspomagają pracę nadnerczy, wzmajniają stawy i obniżają pozniom kortyzolu, który nasila rozpad białek. Krótko mówiąć sa dobre na wszystko!
Oliwa z oliwek…Wszyscy pewnie słyszeli o właściwościach oliwy. Jej skład kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, chorobę wieńcową i nadciśnienie. Właśnie z powodu takiego działania, oliwa i dieta śródziemnomorska przez lata były uważane za najlepsze. W najnowszym rankingu diet na pierwszym miejscu plasuje się dieta DASH, która również zawiera w sobie duże ilości tego roślinnego tłuszczu. A to dlatego, że oliwa z oliwek ma w sobie mnóstwo witamin i innych składników prozdrowotnych.
Szpinak…Wiadomo, że zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest spora. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia.
Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów. Należą one do związków steroidowych i są powiązane z hormonami zwierząt. Przeprowadzono wiele badań, jak wpływają na organizm i wszystkie wykazuja, że ekdysony roślinne zwiększają masę ciała o 5-20%. W jednej z prób podzielono wytrenowanych sportowców na 3 grupy, pierwszej podawano białko, drugiej placebo, a trzeciej białko i jeden z ekdysonów. Po 10 dniach zmierzono badanych i okazało się, że białko nieznacznie zwiększyło masę mięśniową, placebo spowodowało jej spadek, a w ostaniej grupie odnotowano przyrost beztłuszczowej masy rzędu 7% i ubytek tkanki tłusczowej o 10%. W innych badaniach udowodniono, że fitoekdysteroidy zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają siłę m.in. chwytu, usprawniają regenerację i poprawiają wydolność wysiłkową o 15-20%. Do tego dochodzi przywrócenie poziomu immunoglobulin do podstawowego stanu fizjologicznego. Immunoglobuliny (przeciwciała) to białka, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów. Poziom przeciwciał spada po wyczerpującym i długim treningu, przez co stajemy się wrażliwsi na zakażenia. Dzięki ekdysonom układ odpornościowy szybciej wraca do równowagi.
You must belogged in to post a comment.