Co kryje dynia…Dynia jest powszechna w kuchni amerykańskiej, ale i my sięgamy po coraz śmielsze przepisy. Jeśli ktoś nie miał jeszcze do czynienia z dynią, to kremowa zupa jest dobrym wstępem. Jest łatwa i niewymagająca, a aromat szałwi nadaje jej ciekawy smak. Dlaczego warto sięgać po to pękate, pomaranczowe warzywo? Ma dużą ilość beta-karotenu, w 100g znajduje się połowa dziennego zapotrzebowania. Beta-karoten to prowitamia A. Jest antyoksydantem, korzystnie wpływa na wzrok i usprawnia pracę układu odpornościowego, tak bardzo ważnego w czasie jesieni. Duża ilość potasu, a znikoma zawartość sodu powoduje, że wpływa korzystnie na wysokie ciśnienie i zmniejsza gromadzenie się wody w organiźmie. Najlepsze jednak jest to, że dynia nie traci swoich właściwości podczas gotowania.
Szałwia na trawienie…Szałwia to powszechna roślina stosowana w kosmetyce i lecznictwie. Jako przyprawa nadaje potrawom wyjątkowy aromat. Ponadto garbniki i związki żywicowe w niej zawarte poprawiają pracę układu trawiennego. Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie potraw tłustych i wzdymających czyniąc je lżej strawnymi. Pomaga zwalczyć niestrawność, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwdziała nadmiernej fermentacji. Warto wprowadzić ją do swojej diety na stałe, by czuć się lekko przez cały czas.
Przygotuj listę zakupów i do dzieła…

składniki na 5 porcji:
- 2 łyżeczki masła
- 2 średnie cebule
- ¾ łyżeczki suszonej szałwi
- ½ łyżeczku przyprawy curry bez benzoesanu sodu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3 łyżki mąki
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 500 g świeżej dyni bez pestek i skórki (około 850 g z pestkami i skórą)
- 2 małe jabłka
- ½ szklanki mleka
- Sól morska
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój w kostkę cebule i jabłka.
- Rozgrzej w garnku masło na średnim ogniu, wrzuć cebulkę i zeszklij ją przez około 3 minuty.
- Dopraw szałwią, curry i muszkatem, podsmażaj 30 sekund.
- Wmieszaj mąkę i mieszając smaż 30 sekund.
- Dodaj wodę, przecier pomidorowy i sól do smaku, dobrze wymieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki z mąki.
- Wrzuć dynię i jabłka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj zupę przez 25 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
- Przemieszaj zupę od czasu do czasu, gdy dynia będzie miękka odstaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj zupę blenderem na kremową konsystencję.
- Wlej mleko, wymieszaj i ponownie podgrzej.
- Nałóż porcje do miseczek, posyp szałwią i smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 118,5 kcal
Białka: 4,1 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 17 g
Uwagi:
Nie wyrzucaj pestek dyni, możesz je wykorzystać do innego dnia, lub zjeść jako przekąski.
You must belogged in to post a comment.