DYNIOWY KREM Z SZAŁWIĄ….

Koniec sezonu....

czwartek, 30 października 2014

Jesień to idealna pora na dynię i zupy. Są łatwe do przygotowania, zawsze można ugotować wiecej i odgrzać, gdy nie mamy czasu na zabawę w kuchni. Porcja tego dyniowego kremu to niecałe 120 kcal...

Co kryje dynia…Dynia jest powszechna w kuchni amerykańskiej, ale i my sięgamy po coraz śmielsze przepisy. Jeśli ktoś nie miał jeszcze do czynienia z dynią, to kremowa zupa jest dobrym wstępem. Jest łatwa i niewymagająca, a aromat szałwi nadaje jej ciekawy smak. Dlaczego warto sięgać po to pękate, pomaranczowe warzywo? Ma dużą ilość beta-karotenu, w 100g znajduje się połowa dziennego zapotrzebowania. Beta-karoten to prowitamia A. Jest antyoksydantem, korzystnie wpływa na wzrok i usprawnia pracę układu odpornościowego, tak bardzo ważnego w czasie jesieni. Duża ilość potasu, a znikoma zawartość sodu powoduje, że wpływa korzystnie na wysokie ciśnienie i zmniejsza gromadzenie się wody w organiźmie. Najlepsze jednak jest to, że dynia nie traci swoich właściwości podczas gotowania.

Szałwia na trawienie…Szałwia to powszechna roślina stosowana w kosmetyce i lecznictwie. Jako przyprawa nadaje potrawom wyjątkowy aromat. Ponadto garbniki i związki żywicowe w niej zawarte poprawiają pracę układu trawiennego. Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie potraw tłustych i wzdymających czyniąc je lżej strawnymi. Pomaga zwalczyć niestrawność, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwdziała nadmiernej fermentacji. Warto wprowadzić ją do swojej diety na stałe, by czuć się lekko przez cały czas.

Przygotuj listę zakupów i do dzieła…



składniki na 5 porcji:

  • 2 łyżeczki masła
  • 2 średnie cebule
  • ¾ łyżeczki suszonej szałwi
  • ½ łyżeczku przyprawy curry bez benzoesanu sodu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki mąki
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 g świeżej dyni bez pestek i skórki (około 850 g z pestkami i skórą)
  • 2 małe jabłka
  • ½ szklanki mleka
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój w kostkę cebule i jabłka.
  • Rozgrzej w garnku masło na średnim ogniu, wrzuć cebulkę i zeszklij ją przez około 3 minuty.
  • Dopraw szałwią, curry i muszkatem, podsmażaj 30 sekund.
  • Wmieszaj mąkę i mieszając smaż 30 sekund.
  • Dodaj wodę, przecier pomidorowy i sól do smaku, dobrze wymieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki z mąki.
  • Wrzuć dynię i jabłka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj zupę przez 25 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
  • Przemieszaj zupę od czasu do czasu, gdy dynia będzie miękka odstaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj zupę blenderem na kremową konsystencję.
  • Wlej mleko, wymieszaj i ponownie podgrzej.
  • Nałóż porcje do miseczek, posyp szałwią i smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 118,5 kcal
Białka: 4,1 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 17 g

Uwagi:
Nie wyrzucaj pestek dyni, możesz je wykorzystać do innego dnia, lub zjeść jako przekąski.